fbpx
17.8 C
София

TerraMaster F2-210: Подходящо NAS решение за всеки дом или малък офис

Във все по-цифровия свят, в който живеем, броят на файловете, които притежаваме расте лавинообразно с времето. Дали това ще са снимки, които постоянно правим с телефона и фотоапарата си, видео, идващо от същото място или колекцията с любимите ни филми – всичко това изисква място за съхранение.

Най-четени

Всички проучвания сочат, че броят на гигабайтите, с които всеки разполага, отдавна за надхвърлили капацитета, не само на диска на персоналния компютър, но често и на всички USB памети, DVD-та и външни дискове, с които средния потребител разполага.

И така изведнъж сървърите за съхранение на данни, от трудно достъпна технология, с която преди време работеха само големи компании, днес влизат във все повече домове и малки офиси.

Просто има нужда от съхранение на всички тези данни. Най-вероятно го изпитвате и вие?

Добрата новина е, че с напредване на времето, цената и размера на подобни продукти бе намалена драстично и през 2019-а притежанието на NAS сървър е не само възможно, но и по никакъв начин няма да ви натовари, а ще реши всичките ви проблеми със съхранението на файловете ви.

Днес ще разгледаме едно много подходящо и достъпно решение за всеки, който до момента е разчитал за съхранението на данните си само на своя компютър и външни дискове и не е имал до сега NAS сървър – става въпрос за TerraMaster F2-210.

Какво е NAS?

Отваряме една скоба, за тези от вас, които все пак не са наясно както точно е NAS, а думата сървър по-скоро ги кара да си мислят за нещо сложно, което има нужда от поддръжка. NAS или Network Attached Storage е устройство, на което можете да качите данните си, след което да ги достъпвате през домашната мрежа, или дори дистанционно. Това е хранилище, до някаква степен подобно на популярните онлайн Dropbox, Google Drive или pCloud, което обаче физически се намира във вашия дом или офис, разчита на собствено захранване и интернет връзка, която сте му осигурили.

И въпреки че се нарича „сървър“, а новите NAS устройства имат  все по-широка функционалност, трябва да кажем все пак, че моделите са далеч от възможностите на цялостните сървърни решения. Да, това са малки компютри, имащи освен дискове с памет, мрежови карти, RAM и процесор, но целта  им е само да са хранилище на данни и могат да осъществяват операции, свързани с това.

И така връщаме се отново на модела, който разглеждаме днес F2-210. Цифрите в името му подсказват за това колко гнезда за дискове има модела. На разположение на потребителите има две удобни чекмеджета, с което се работи много лесно. Дисковете могат да се сменят и ъпгрейдват много лесно.

Ограничението на едно устройство е от в по 12 TB дискове, но ние използвахме за теста си два диска на Seagate от по 1TB. Спокойно можете да използвате модели и на друг производител – NAS е съвместим с всички популярни марки на пазара.

Външен вид

Освен качествата в чисто хардуерно отношение, едно от най-важните неща е именно това. Точно поради тази причина започваме с него. F2-210 е супер компактен и може да го разположите на разнообразни места в дома или офиса си. По-мъничък е дори от тостер (размерите са 227 x 119 x 133 mm), а ако не сменяте дисковете често можете да го скриете съвсем лесно и да забравите за него. Теглото, ако то има значение за вас също е минимално.

То варира от 1.35 кг до 2,2 кг в зависимост от поставените дискове и като цяло прави устройството много лесно за пренасяне, ако случайно имате нужда да го правите с цел сигурност – да го заключвате в сейф да речем.

За здравината и ниското тегло имат значение много и материалите, от които е направен NAS-а. Алуминиевият корпус е доста приятно предимство на F2-210, а пластмасата е относително малко и на места, които няма да поемат натоварване.

Като част от външния вид несъмнено трябва да споменем и лесния достъп до дисковете, който можете да видите на снимките и видеото, което публикуваме. От предната страна на модела има две чекмеджета, които се издърпват много лесно.

Те поддържат следните типове дискове:

– 3.5″ SATA HDD

– 2.5″ SATA HDD

– 2.5″ SATA SSD

Дисковете се захващат са самите чекмеджета с 4 винта, което можете да направите за минута с обикновена кръстата отвертка, и въпреки че смяната понякога може леко да ви натовари, това все пак се прави с цел допълнителна сигурност и здраво закрепване на диска към чекмеджето.

 До тях е единствения бутон на TerraMaster F2-210, този за включване, а над него са малките индикатори показващи връзката с LAN, работата на двата диска и дали моделът е включен

Профилите на F2-210 са абсолютно изчистени и на тях освен логото на производителя не може да се види нищо друго. Гърбът на модела продължава линията на дизайна на целия външен вид, като там почти цялото място е заето от вентилатора на NAS-а.

До него има два USB порта, LAN порт, както и място за захранването. В комплекта с модела, както можете да видите и от видеото получавате LAN кабел с малка дължина, захранващ кабел и документация, която надали ще прочетете, тъй като работата с модела с много улеснена. Тук може би е мястото да споменем и това, че въпреки големите размери на вентилатора, на фона на компактността на цялото устройство, той е много тих и в по-голямата част от времето работи на малко обороти, гарантиращ стабилната работа на системата.

В чисто технически аспект, вентилатора на 40W захранване на надвишава нива на шум от 18.6dB(A), което отново позволява да разположите NAS-а където намерите за добре. Дори в спалнята си да го сложите, надали ще ви пречи.

Хардуер

Въпреки, че както казахме в началото, това не е пълнофункциониращ компютър, а място на което да съхранявате файловете си, непременно трябва да кажем, че хардуера, с който е оборудван TerraMaster F2-210 не е за подценяване. Той пристига с 64-битов, 4-ядрен Realtek  ARM процесор, работещ на 1,4 GHz и 1 GB RAM – напълно достатъчно за бързата работа с файловете ви през мрежата. Тук може би е моментът да кажем, че благодарение на конфигурацията си, моделът постига скорости от 115МВ в секунда за писане и четете по дисковете, като благодарение на това имате възможност да стриймвате и 4K видео без никакви проблеми.

USB портовете, които споменахме преди малко, могат да бъдат използвани по разнообразен начин. Те са USB 3.0 и към тях можете да прикачвате флашки, четци за карти памет, телефони и дори външни дискове. Това не само може да разшири паметта, която използвате, но е и много бързо когато искате да прехвърлите нещо от телефона си, или малката преносима памет, която имате.

Конфигуриране

Самото пускане и свързване на TerraMaster F2-210 към мрежата е лесно като детска игра. По-напредналите потребители могат да конфигурират различни масиви като RAID 0, RAID 1, JBOD или Single Disk, но за тези, които искат само да копират файловете си – това е напълно достатъчно. Без да се занимават с нищо излишно, просто трябва да включат сървъра в мрежата си и набързо да го отворят от компютъра си, нагласяйки всичко необходимо.

За това може да ви помогне и QuickStart гайда, който идва в комплекта, но самия факт, че четете тази статия означава, че надали ще ви трябва да четете, за да пуснете сървъра в мрежата си.

Операционна система

Освен хардуера, който ни хареса доста, добри думи можем да кажем и за операционната система на NAS-а, с която той пристига. Тя е собствена разработка на TerraMaster – TOS4. Можете да я използвате за основните неща, които трябва да се правят със сървъра. Доста лесна е за ориентиране и дава възможност за редица интересни функции, които можете да използвате.

От компанията-производител, обръщат специално внимание на факта, че много са работили върху сигурността на модела и операционната му система, но много добри думи могат да се кажат и за съвместимостта с различни DLNA протоколи, благодарение на което лесно можете да стриймвате, а освен всичко друго имате налични и приложения, които можете да сваляте, ако са ви необходими от сайта на компанията като в момента броят им е над 100.

На разположение имате много приложения за мултимедия като iTunes и Plex, но дискът е подходящ и ако сте създатели на софтуер и искате да тествате приложенията си на Python, phpBB, MySQL server, Docker, Git, Joomla, SVN Server and Java Virtual Machine.

 

Възможности

Благодарение на операционната система, моделът има доста интересни възможности, които ако ви се занимава малко по-сериозно с него, бихте могли да използвате.

На първо време никак не е лоша идеята да правите регулярен бекъп, който в крайна сметка може да се извършва автоматично. По този начин ще гарантирате сигурността на файловете си и няма да имате проблеми със загубване на информация.

Наред с всичко казано до тук, в операционната система има доста неща, които можете да използвате, ако ползвате F2-210 малко по-професионално. На разположение имате лесна възможност да създадете свой мейл или уеб сървър, да настроите FTP.

Още по-интересно е, че сървърът ви може да достигате и през мобилно приложение за iOS или Android, което както се убедихме работи много добре.

Синхронизация

Ако вече имате много файлове, а нямате подобно устройство, най-вероятно разчитате на популярните напоследък облачни услуги, които споменахме преди малко. Няма да коментираме техни предимства и недостатъци като сигурност, достъпност и цена, но е факт, че софтуерна на F2-210 има специална възможност за синхронизация с Dropbox Sync ElephantDrive и Baidu cloud, а ако имате желание да направите собствена облачна услуга, то за вас е функцията TNAS Online, с която можете да достигате файловете си от разстояние. И всичко това без специални настройки, а само с URL адрес, който се генерира от операционната система на NAS-a.

Големият коз – цената

Каквото и да кажем за работата на модела – ясно е, че той работи отлично и доста надеждно. Има много добри показатели и възможности, но в отлично решение го превръща и неговата цена. В момента на написването на тази статия тя е 319.99 при официалния и ексклузивен вносител ADSYS, което на практика е с около 40% по-евтино от еквивалентния модел на лидера на NAS пазара Synology. Нещо повече. В момента за ограничено време моделът е на промо цена от 279 лв. в JAR и JMT.

В крайна сметка

TerraMaster F2-210 e прекрасно решение, ако до момента не сте ползвали услугите на собствен NAS. С него лесно можете да съхранявате многото си файлове, както лични, така и служебни. Той е идеално място, както за вашата колекция от снимки, така и за домашната ви видеотека, която лесно можете да стриймвате директно, дори в 4K заради високите скорости на работа. Същевременно моделът лесно може да се озове и във всеки офис, в който има нужда от споделено пространство за файловете ви и нещата, които създавате. Външният вид е сериозен плюс на модела, а още по-голямо значение има софтуера, който ви дава удобен достъп до всички негови възможности.

 

А ето и всички характеристики на модела

 

Processor
Processor Model Realtek RTD1296
Processor Architecture ARM V8 64-bit
Processor Frequency Quad Core 1.4GHz
Hardware Encryption Engine
Hardware Transcoding Engine 10-bit H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1; maximum resolution: 4K (4096 x 2160); maximum frame rate per second (FPS): 30
Memory
System Memory 1GB
Pre-installed Memory module /
Total Memory Slot Number /
Maximum Supported Memory 1GB
Note TerraMaster reserves the right to replace memory modules with the same or higher frequency based on supplier’s product life cycle status. Rest assured that the compatibility and stability have been strictly verified with the same benchmark to ensure identical performance.
Storage
Disk Slot Number 2
Compatible Drive types 3.5″ SATA HDD
2.5″ SATA HDD
2.5″ SATA SSD
Maximum Internal Raw Storage Capacity 28TB (14TB x 2) (Capacity may vary by RAID types)
Max Single Volume 108TB
Drive Hot Swap
Note . Hard drive vendors will release their latest models of hard drives, and Maximum internal raw storage capacity may be adjusted accordingly.
. The maximum single volume size is not directly related to the maximum raw capacity.
File System
Internal Drive EXT4,BTRFS
External Drive EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
External Ports
RJ-45 1GbE Network Jack 1
USB 3.0 Port 2
USB 2.0 Port /
COM /
HDMI /
VGA /
LSI 9207-8i HBA Card /
PCIe Slots /
Appearance
Size (H*W*D) 227 x 119 x 133 mm
Packaging Size (H*W*D) 258 x 220 x 170 mm
Weight Net Weight: 1.35Kg  Gross Weight: 2.2Kg
Others
System Fan 80 mm x 80 mm x25mm  1 pcs
Fan Mode Smart, High speed, Middle speed, Low speed
Noise Level 18.6dB(A)
Power Supply 40W
AC Input Voltage 100V – 240V AC
Current Frequency 50/60 Hz, single frequency
Power Consumption 25.6W
2.0W  (hard drive dormancy)
Limited warranty 2 years
Certificate FCC, CE, CCC, KC
Environment RoHS, WEEE
Temperature
Working Temperature 5°C  ~ 40°C (40°F ~ 104°F)
Storage Temperature -20°C ~ 60°C (-5°F ~ 140°F)
Relative Humidity 5% ~ 95% RH
Package Contents
Host unit (x1)
Power cord (x1)
RJ-45 network cable (x1)
Quick Installation Guide (x1)
Limited Warranty Note(x1)
Screws(a few)
Power adapter (x1)
TOS Features
OS Supported
Supported Client OS Windows OS, Mac OS, Linux OS
Supported Web Browsers Google Chrome 48, Microsoft Internet Explorer 9, Mozilla Firefox 30,Apple Safari 4.5 or later version; Microsoft Edge is not recommened.
Supported mobile OS Ios 8.2, Android 5.0 or later version
Storage Management
Supported RAID Types Single, JBOD, RAID 0, RAID 1
Maximum Internal Volume Number 16
Maximum iSCSI Target 10
Maximum iSCSI LUN 10
Volume Expansion with Larger HDDs RAID 1
Volume Expansion by Adding a HDD /
RAID Migration
SSD Cache
Hot Spare
SSD TRIM /
Hard Drive S.M.A.R.T.
Seagate IHM
NVRAM write cache(BBU-protected) /
WORM(Write Once Read Many) /
Shared Folder Snapshot
LUN Snapshot /
Storage QoS For Shared Folder /
File Services
File Protocol SAMBA/AFP/NFS/FTP/WebDAV
Maximum Concurrent SAMBA/AFP/FTP Connections 100
Windows Access Control List (ACL) Integration
NFS Kerberos Authentication
Account & Shared Folder
Maximum local user’s account number 128
Maximum local group number 128
Maximum shared folders number 128
Maximum shared folders syncing tasks 2
Backup
Rsync Server
Rsync Backup
Schedule Backup
USB Device Backup
Cloud Sync
Time Machine Server
File System Gluster /
Networking
TCP/IP IPv4
Protocols CIFS/SAMBA, NFS, FTP, TFTP, HTTPS, SSH, iSCSI, SNMP, SMTP
Link Aggregation /
DLNA Compliance
VPN Client
VPN Server
Proxy lient
Proxy Server /
UPnP/Bonjour Discovery
TNAS.online Remote Access
DDNS
Access Right Management
Batch users creation /
Import/Export users /
User Quota Managerment
Local user access control for CIFS/SAMBA and FTP
Domain Authentication
Microsoft Active Directory
LDAP Client
LDAP Server
SSO /
Security
Firewall Protection
Account Auto-block Protection
AES Volume and Shared Folder Encryption
Importable SSL certificate
Instant Alert via email, SMS, Beep
Power Managerment
Automatic Power On After Power Recovery
Scheduled Power On/Off
Wakeup On LAN /
UPS Supported
Administration
Multi-window, Multi-task System Management
Custom Desktop
Control Panel
Resource Monitor
Syslog
OS UI Language English,German, French, Spanish, Italian, Magyar, Chineses,Japanese,Korean
Applications
Application Center
Mail Server
Web Server
Clam Antivirus
Download
Multi Media Server
Docker
Plex Media Server
Snapshot

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Удобство при работа
Надеждност
Смяна на дисковете
Шум
Софутер
Възможности
Цена/качество
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Всички проучвания сочат, че броят на гигабайтите, с които всеки разполага, отдавна за надхвърлили капацитета, не само на диска на персоналния компютър, но често и на всички USB памети, DVD-та и външни дискове, с които средния потребител разполага. И така изведнъж сървърите за съхранение на...TerraMaster F2-210: Подходящо NAS решение за всеки дом или малък офис