Vasco Translator M3 – приятна изненада и верен спътник за пътувания из цял свят

10
4591

Когато интересната джаджа, наречена Vasco Translator M3, се появи за първи път в офиса на Kaldata, признавам – бях леко скептичен. Устройството, дело на полски производител, представлява гласов преводач. Като потребител, използващ смартфон от дълги години, включително множество вградени програми за превод – наличието на отделено устройство разговорен преводач, специално за това ми се стори малко странно.

Необходими ми бяха само няколко дни и малко практика, за да се убедя в каква грешка съм. Ето защо на драго сърце в следващите редове ще споделя с вас своите впечатления от творението преводач на разговори на полския производител.

Всъщност нека кажем няколко думи и за компанията. Шансът да не сте я чували не е никак малък. Става въпрос обаче за фирма, която има офиси в САЩ и Европа и служители по целия свят. От самото ѝ основаване през 2008 година основният фокус са устройства гласов преводач.

В компанията вече са разработили няколко устройства разговорен преводач, които позволяват свободна комуникация на повече от 70 езика.  В компанията работят екип от квалифицирани разработчици, стоящи зад едни от най-успешните устройства в категория разговорен преводач за комуникация на чужди езици до цялостни мобилни устройства за пътешественици на пазара, както научихме впоследствие.

Разговорен преводач Vasco Translator M3

И така стигаме до преводач на разговори Vasco Translator M3, който тестваме днес. Още докато разглеждахме кутийката и информацията за компанията установихме, че броят езици, поддържани от устройството разговорен преводач е наистина впечатляващ. Оставаше да го пробваме. Едно от първите неща, които направиха впечатление при този разговорен преводач е наличието на SIM карта, която освен това е включена в комплекта. Това много променя нещата, особено ако пътувате по места, където роумингът е скъп. С модела преводач на разговори е включено безплатно доживотно ползване на данни в цял свят, защото особено при пътуване извън ЕС не винаги имате под ръка подходяща тарифа за данни.

Кутия

Много приятна изненада е какво има в кутията. Освен самото устройство гласов преводач и очакваните зарядно, кабел и инструкции, можем да видим още приятен силиконов калъф и каишка, с която моделът лесно може да се държи на китката.

Външен вид

След като извадихме устройството преводач на разговори от кутийката, веднага ни направи впечатление неговия компактен вид. Това е и едно от най-важните неща за подобно устройство гласов преводач. Нашият Vasco Translator M3 е с размери 12,5 x 4,9 x 1,3 cm и тегло 88 g, с което е доста по-малък от стандартния смартфон.

Той обаче много прилича на умен телефон и работи с операционна система, базирана на Android. На разположение на потребителите този преводач на разговори има разположен 2-инчов IPS цветен дисплей, който реагира на докосване. Отдолу има два бутона за превод, които се използват за активиране на гласовото въвеждане на желания език, за което дума ще стане след малко.

Отстрани на модела разговорен преводач можем да видим споменатия вече слот за за SIM картата отляво. Под него можем да видим бутона за регулиране на звука. Отдясно е бутонът за включване с бутон за навигация в менюто.

Леснота при употреба

В долната част ни очаква USB-C гнездо за зареждане на устройството гласов преводач. До него създателите на модела гласов преводач са поставили 3,5 мм аудиожак, което прави много удобно използването и със слушалки. Двата шумопотискащи микрофона са подредени така, че да сочат хоризонтално в двете посоки на говорене.

Камерата с LED светкавица и високоговорителят са разположени на гърба. Кадифено меката пластмасова повърхност на този преводач на разговори Vasco Translator M3 осигурява приятно усещане. Всички бутони и сензорният дисплей са лесно достижими с ръка и като цяло преводачът е лесен за използване.

Нашият модел гласов преводач беше в бяло, но моделът се предлага в шест различни цвята от производителя.

Хардуер

Много ни беше интересен хардуерът, с който работи устройството преводач на разговори и намерихме информацията, която ни е необходима. Тя отново затвърди мнението ни е, че на практика имаме лесен за използване смартфон, подходящ много при пътуване.

На разположение потребителите имат чип MediaTek MT6737V, който е предназначен за смартфони. Той съчетава четириядрен централен процесор (4x Cortex-A53), графичен процесор Mali-720 MP2 и LTE модем Cat.4. От страна на софтуера този преводач на разговори е базиран на Android. В случай на актуализация, тя може да бъде изтеглена удобно чрез WLAN.

Първоначално стартиране

След като пуснете устройството гласов преводач за първи път даже няма нужда да настроите SIM картата, която е включена в комплекта. Става много бързо. След като включите устройството за първи път, се избира предпочитаният език на менюто. След това се съгласявате с указанията за потребителя на Vasco и можете да започнете да превеждате.

За разлика от други устройства от вида гласов преводач в реално време, при които eSIM е трайно интегрирана в устройството, Vasco разчита на класически SIM слот. В него вече е поставена SIM карта с безплатна тарифа за данни, която може да се използва в цял свят (до 200 държави). Активирането на SIM картата не е необходимо.

Как работи Vasco Translator M3

Въпреки че бях скептичен в началото този преводач на разговори върши много по-добре работата си от смартфон и предлага много повече възможности като същевременно е по-лека за използване, има доста по-дълъг живот на батерията и т.н.

Потребителският интерфейс е изключително ясен, така че можете бързо да попаднете там, където искате. До всички функции може да се достигне чрез триточково меню, без да се налага да търсите твърде усилено.

Езици и превод

Нека преминем към най-важния момент – превода. Гласов преводач Vasco Translator 3 може да превежда от и на повече от 70 езика.

Гласов преводач в реално време

Понижаващите шума микрофони ни убедиха в теста на този гласов преводач с високата си точност на запис. Изговорените думи се записват с висока степен на последователност дори при силен околен шум. Преводът в реално време е изненадващо бърз и се възпроизвежда с приятно висока сила на звука. Преводът може да се проследи и в текстово изражение чрез дисплея.

Превод на снимки

Фотопреводът е специална функция на разговорен преводач Vasco Translator M3. С него е лесно може да  снимате табела, меню или друг текст с камерата и преведеният текст се показва като наслагване.

TranslaCall и MultiTalk

Други две функции за превод на гласов преводач Vasco Translator M3 са TranslaCall и MultiTalk. TranslaCall превежда обаждания в реално време. За целта преводачът трябва да се държи до високоговорителя на телефона. Кратка инструкция помага на другия човек да разбере, че се извършва превод. MultiTalk е функция, която е подходяща за международни екипи и превежда групови разговори с до 100 участници в реално време.

В крайна сметка

Преводач на разговори Vasco Translator M3 беше една много приятна изненада за екипа на Kaldata. Той напълно заменя всички функции на устройства разговорен преводач, които сме свикнали да използваме със смартфона  си. За разлика от тях той се справя по-добре с българския, владее изключително много езици и идва със сим карта, която работи с безплатен роуминг в над 200 страни по света за цял живот.  Освен това компактните размери, красивият дизайн и лекотата на ползване са нещо, което лично мен би ме накарало да използвам именно този гласов преводач при някое от следващите си пътувания, особено на по-екзотични места, на които не говорят много английски.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари