fbpx
27.1 C
София

Xiaomi 12 Pro: мощност, красота и светкавично зареждане

Най-четени

Във времена, в които новите модели не са най-лесното нещо за създаване, поради недостига на чипове и най-различни видове кризи, които се застъпват една след друга, Xiaomi направи своя европейска премиера на моделите от 12-а серия, а ние разбира се имахме удоволствието да изпробваме всички техни предложения. И докато чакахме Ultra моодел, подобно на Mi11 оказа се, че флагманът това лято ще е Xiaomi 12 Pro. Вече разгледахме основната серия 12, за които казахме основни добри неща. Както може обаче да предложи Pro версията. Предстпо да разберем в това ревю.

Още на пръв поглед Xiaomi 12 Pro разполага с много мощност за светкавична производителност и скорост на зареждане, както и по-добра камера.

Моделът Pro стои на върха на серията с най-големия дисплей, най-добрите спецификации и най-способната камерата. Xiaomi 12 Pro се радва на освежаване на дизайна в сравнение със серията Xiaomi Mi 11 от 2021 г.

Xiaomi 12 Pro е част от семейство устройства на производителя на телефони, което включва и по-малките Xiaomi 12 и Xiaomi 12x. Xiaomi не е обявила „ултра“ модел за серията 12, както направи с миналогодишната серия Mi 11, въпреки че има Xiaomi 12S Ultra. За съжаление, цялата линия Xiaomi 12S е ексклузивна за Китай, така че при сегашното положение Xiaomi 12 Pro служи като топ устройство на марката. В това си качество то се конкурира със серията Samsung Galaxy S22, Oppo Find X5 Pro, OnePlus 10 Pro, iPhone 13 Pro и Google Pixel 6 Pro. С други думи, Xiaomi има какво да доказва, за да не изостава от „професионалната“ конкуренция.

Xiaomi предлага само две версии на телефона. И двете разполагат с 256 GB памет за съхранение и можете да избирате между 8 GB или 12 GB RAM. Телефонът се предлага в три цвята: Графит, синьо и лилаво.

Външен вид

С 12 Pro Xiaomi не се отдалечва твърде много от консервативния корпоративен стил. Ако погледнете настоящата гама от устройства на Xiaomi, лесно ще забележите приликите между тях, а това включва и подмарката Redmi.

Xiaomi 12 Pro идва в класическа форма от метал и стъкло. Алуминиевата рамка е тънка покрай страничните рамки, но се разширява там, където оформя горния и долния ръб на телефона, за да гарантира допълнителна здравина. Предната част, която е от Gorilla Glass Victus, се отличава с доста агресивна извивка отстрани, където се огъва, за да се срещне с металната рамка. Задният панел на Gorilla Glass 5 също има подобна агресивна извивка. Оценявам плавния контур, който се създава по този начин. В комбинация със заоблената метална рамка и меките ъгли получавате хардуер, който е удобен за държане и използване през целия ден.

Материалите и качеството на телефона са чудесни. Предното стъкло и металната рамка са произведени перфектно и прилягат плътно една към друга. Задният панел е с матово покритие, което придава малко текстура и предотвратява замърсяването на повърхността с пръстови отпечатъци.

Xiaomi ни предостави за ревюто графитната разцветка на телефона. Рамката има приятен цвят на боя, а нюансът на матовия заден панел е приятно фин. Лилавите и сините цветови варианти се открояват само с малко повече щрихи, що се отнася до външния вид, но този най-тъмен вариант несъмнено ще е най-популярния на пазара.

Бутонът за включване и бутонът за регулиране на звука са доста тънки и имат отлично действие. USB-C портът е центриран на долния ръб, а тавата за SIM картата на телефона е вляво от порта. Тя има два слота за две SIM карти, но не и за карти с памет. Съответстващи решетки на високоговорителите се намират отгоре и отдолу.

Xiaomi е преработила дизайна на модула на камерата в нещо малко по-изтънчено въпреки големия му размер. Формата на модула на Модулът на камерата на Xiaomi 12 Pro изглежда по-утилитарно със своята сегментирана правоъгълна форма. Основната камера има значително издигната леща със светлоотразителен ръб, благодарение на който тя наистина се откроява. Второстепенните камери са по-малко видими благодарение на по-малките профили, които са слети с повърхността на самия модул.

Големият липсващ тук е IP рейтинга. Това означава, че моделът не е официално защитен от прах и вода. По информация на компанията телефонът е „защитен от ограничено проникване на прах и водни пръски“, но по една или друга причина рейтингът отсъства,

Екран

Xiaomi 12 Pro разполага с правилната технология на екрана и правилната серия от функции, за да гарантира, че предлага конкурентен дисплей на пазара на флагмани.

LTPO AMOLED дисплеят е с малко по-малък от екраните на серията Mi 11, но пренася повечето от същите спецификации и характеристики. Той е с диагонал 6,73 инча и разполага с 3200 x 1440 пиксела в съотношение на страните 20:9. Високото съотношение на екрана в комбинация с извитите странични ръбове му придава почти безрамков вид. Разделителната способност и гъстотата на пикселите (522ppi) са сред най-високите на тази цена и осигуряват фантастично резки елементи на екрана.

Xiaomi може и да е намалила размера на екрана, но е подобрила яркостта и контрастното съотношение на дисплея с всяка изминала година. Яркостта е подобрена от 900 нита на 1000 нита, като максималната яркост достига 1500 нита. Освен това контрастното съотношение е увеличено от пет милиона към едно в Mi 11 до осем милиона към едно в Xiaomi 12 Pro. Освен това получавате поддръжка на HDR 10 Plus, Dolby Vision и TrueColor. Те допринасят за един брилянтен екран, който наистина може да заслепи. Нямах никакви проблеми да виждам екрана на закрито или на открито, дори под пълните отблясъци на слънцето. Видеосъдържанието с висока разделителна способност от Netflix и Disney Plus изглеждаше отлично на дисплея.

Подобно на много други екрани в областта на флагманите, Xiaomi 12 Pro поддържа честота на опресняване до 120 Hz, която е зададена по подразбиране от кутията. Честотата е променлива и варира между 10Hz, 60Hz и 120Hz в зависимост от това какво правите, за да пести енергия или да предложи подобрена производителност. Скролването изглеждаше особено плавно на екрана. Екранът също така поддържа честота на дискретизация при докосване до 480Hz, което означава, че дисплеят реагира по-бързо на въвеждане с докосване. Това е особено удобно за геймърите, поради което е активно само когато настройката Game Turbo е активирана по време на игра.

Телефонът носи отново преобразувателя за повишаване на разделителната способност Super Resolution, който беше наличен в миналогодишния Mi 11. Този инструмент подобрява SD съдържанието до HD, а HD съдържанието – до WQHD+. Идеята е да се направи по-приятно гледането на по-стари видеоклипове, които са записани с по-ниска резолюция. Бързото преглеждане на старо съдържание в YouTube ни убеди, че си струва да го използваме при неща с ниска разделителна способност, когато е възможно. Софтуерът за управление на дисплея на Xiaomi също така дава възможност да се поеме пълен контрол върху настройките на екрана. Можете да регулирате разделителната способност, яркостта, режима светло/тъмно, честотата на опресняване, цветовите профили и др.

Батерия

Много от конкурентите на Xiaomi 12 Pro разполагат с батерии с капацитет 5000 mAh, поради което захранващата клетка на телефона с капацитет 4600 mAh изглежда на пръв поглед недостатъчна в сравнение с тях. Компанията възлага надежди на едно нещо, за да компенсира тази разлика: невероятни скорости на зареждане.

Батерията на Xiaomi 12 Pro се справя добре при ежедневна употреба, а като добавим зареждането – нещата определено стават още по-добри. При използването на телефона през деня за електронна поща, социални медии, сърфиране в интернет и възпроизвеждане на някои мултимедийни файлове батерията достигна ~20%, точно когато се готвех да си лягам. Това се случваше в продължение на една седмица с телефона.

Xiaomi 12 Pro се доставя с включена 120Hz честота на опресняване на дисплея, но можете да пожертвате тази плавност за малко повече сок, като я настроите на фиксирана 60Hz. Можете също така да намалите разделителната способност на екрана, да намалите производителността на процесора, да изключвате по-агресивно фоновите задачи и т.н.

Въпреки че тези инструменти работят за удължаване на живота на батерията, ясно е, че Xiaomi просто очаква да се възползвате от възможностите за бързо зареждане на телефона. Xiaomi 12 Pro поддържа 120W кабелно зареждане чрез фирмената технология HyperCharge.

Освен това телефонът се доставя със 120W кабелно зарядно устройство в кутията. При стандартния режим на зареждане (който е по подразбиране) на Xiaomi 12 Pro му бяха необходими около 30 минути, за да достигне пълен заряд от 10 до 100%. При активиран режим Boost (който трябва да включите в настройките на батерията) 12 Pro се зареждаше напълно от 10% за около 20 минути. И в двата случая това е невероятно бързо. И, изненадващо, Xiaomi 12 Pro не се затопли, докато се зареждаше.

Xiaomi не е забравила за безжичното зареждане. Телефонът поддържа бързо безжично зареждане със скорост до 50 W чрез собствената технология за зареждане на Xiaomi. Компанията твърди, че телефонът може да достигне пълен заряд за 42 минути чрез 50W безжично зареждане, въпреки че няма да можете да се възползвате от тези скорости – безжичното зарядно устройство не е налично извън Китай.

За щастие, то поддържа и Qi безжично зареждане, въпреки че нашата 18W подложка за безжично зареждане изискваше по-близо до 80 минути, за да зареди Xiaomi 12 Pro. Налично е и обратно безжично зареждане с мощност 10 W за захранване на вашите аксесоари, като например безжични слушалки. Тази функция работи добре, а 10W е двойно повече от скоростта, която предлагат повечето телефони.

Под капака

В крак с почти всеки друг флагмански смартфон от началото на 2022 г., Xiaomi 12 Pro се доставя с Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Xiaomi 12 Pro се предлага само във варианти с 8GB/256GB и 12GB/256GB (тествахме втория), без възможност за разширяване на паметта.

Телефонът работи наистина добре в продължение на близо месец, докато го тествахме. Всичко, свързано с нормалната му ежедневна работа, беше бързо и гладко. Устройството не се сблъскваше с никакви затруднения при работа с приложения, многозадачна работа или други функции. То се справяше с интензивни състезателни игри също толкова добре, колкото и с прости пъзел игри, а честотата на кадрите беше постоянна през цялото време.

Резултатите от бенчмарковете надхвърлят тези на няколкото други телефона 8 Gen 1, които сме тествали. Това е забележително постижение, но все пак трябва да поставя под съмнение твърденията на Xiaomi за новата охладителна система на 12 Pro.

Специалистите Xiaomi разясняват, че телефонът има „три големи графитни листа за разсейване на топлината“, които помагат за управлението на топлината.

Камера

Основната камера има сензор Sony IMX707 с голям седемелементен обектив с f/1,9. Xiaomi намалява 50МР сензора четири пъти, създавайки 12,5МР изображения с ефективен размер на пиксела от 2,44 μm. Това позволява да се използват режими на снимане като Ultra Night и Portrait Night. Ултраширокоъгълната камера има 115-градусово зрително поле и бленда f/2,2, докато телефото камерата има еквивалент на 48 мм обектив и бленда f/1,9. Тези две допълнителни камери разчитат на по-малки сензори на Samsung, въпреки че все още произвеждат бинирани 12,5-мегапикселови снимки. Ако желаете, можете да правите пълни 50МР изображения с трите камери.

Xiaomi 12 Pro се отличава в обикновената дневна фотография. Снимките, които заснех навън в часовете на слънчева светлина, изглеждаха наистина добре. Фокусът беше рязък, експозицията беше стабилна, а балансът на бялото беше точен.

Телефото камерата, която технически предлага 2 пъти оптично увеличение спрямо основната камера, се включва само когато снимате на дневна светлина или в други сцени с наистина ярко осветление. Телефотокамерата се активира и при използване на режимите Портрет и Суперлуна и може да бъде избрана ръчно в професионалния режим.

Телефонът може да увеличава цифрово до 20 пъти. Снимките, увеличени в диапазона от 2х до 5х, изглеждат доста добре, въпреки че има известен шум. Както можем да видим по-долу, всичко над 5x наистина започва да се влошава с мек фокус и много повече шум.

Xiaomi е предоставила на 12 Pro 32MP селфи камера, която е прибрана в отвор с дупка в горната част на дисплея. Тази камера също се намалява четирикратно, така че получавате 8MP изображения с ефективен размер на пикселите от 1,4 μm. Подобно на основната камера, селфи камерата се справя добре с работата си, когато има достатъчно светлина, въпреки че страда и при слаба светлина.

С основната камера можете да записвате видео с резолюция до 8K при 24 кадъра в секунда. Харесва ми, че е налично HDR заснемане с резолюция до 4K. Камерата за селфита е ограничена до заснемане на видео в 1080p, което е по-ниска резолюция от тази на конкурентните флагмани. Ако желаете, можете да активирате стабилизацията, както и да наберете предпочитаното от вас ниво на боке при снимане чрез основната камера. Налице са и някои „подпомагани от изкуствен интелект“ видеорежими, като замразяване на времето, бавен затвор и магическо увеличение, които създават различни кинематографични ефекти.

Видеото от Xiaomi 12 Pro изглежда наистина добре. Яснотата е отлична, както и цветовете и експозицията. Дори без включена функция за стабилизация, кадрите, които получих, бяха без трептения и неловко движение. Включването на стабилизацията ще намали малко зрителното поле, но това означава, че можете да заснемате стабилно видео без кардан. Установих, че записването на 4K при 60 кадъра в секунда с включен HDR дава най-добри резултати. Видеото с резолюция 1080p, което ще получите от селфи камерата, не е толкова впечатляващо по отношение на яснотата или цветовете, но поне е задоволително.

Софтуер

Xiaomi 12 Pro се доставя с Android 12 с MIUI 13 отгоре. За всеки, който е ползвал модел на компанията и преди, опциите за персонализиране и превключвателя на приложения ще се харесат много.

В стила на iOS трябва да плъзнете пръст от лявата страна на екрана за известията и от дясната страна на екрана за превключвателите. Анимациите са приятни и MIUI 13 работи добре на телефона.

Xiaomi обнови политиката си за актуализация на устройствата и това е добра новина за собствениците на Xiaomi 12 Pro. Компанията се е ангажирала да предлага три години актуализации на операционната система и четири години актуализации на сигурността за серията Xiaomi 12.

Аудио

Xiaomi 12 Pro има четири високоговорителя, които са настроени от Harmon Kardon и поддържат Dolby Atmos. Прекарах много време в слушане на музика чрез Xiaomi 12 Pro, докато пишех това ревю, и мога да кажа, че звучат много добре, макар да не са отлични. Динамичният обхват е солиден и високоговорителите могат да станат достатъчно силни.

Свързаност

Xiaomi даде на 12 Pro добра поддръжка на sub-6GHz 5G ленти, но няма mmWave на борда поради липсата на наличност в САЩ. На борда има Bluetooth 5.2 и нямах проблеми със свързването на 12 Pro с множество аксесоари. Телефонът се справи без проблем с целодневна връзка със слушалки.

В крайна сметка

Xiaomi разполага с всички необходими елементи, за да създаде конкурентен флагман. 12 Pro събира тези парчета по правилния начин, и създава отличен флагман, с който можем да изчакваме появата  на следващия Ultra модел.

Сред отличителните черти на модела е дисплеят, камерата и разбира се – светкавичното зареждане.

Основни характеристики

Дисплей: 6.73“ LTPO AMOLED (3200 x 1440), 120Hz, Dolby Vision, HDR10+
Чипсет: Snapdragon 8 Gen 1
Памет: 12GB LPDDR5 RAM, 256GB UFS 3.1 за съхранение, без слот за памет карта
Основна камера:
50MP, f/1.9 бленда, OIS
50MP с ултраширокоъгълен обектив (115 градуса)
50MP с телефото обектив, f1/9
Предна камера: 32MP с бленда f/2.45
Свързаност: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6/6E, Bluetooth 5.2, USB Type-C, NFC, GPS/GLONASS/Galileo
ОС: Android 12, MIUI 13
Батерия: 4600 mAh, 120W жично, 50W безжично
Размери: 163.6 x 74.6 x 8.2 мм, 204 гр.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Екран
Звук
Производителност
Камера
Селфи камера
Батерия и зареждане
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини

Xiaomi 12 Pro: мощност, красота и светкавично зарежданеВъв времена, в които новите модели не са най-лесното нещо за създаване, поради недостига на чипове и най-различни видове кризи, които се застъпват една след друга, Xiaomi направи своя европейска премиера на моделите от 12-а серия, а ние разбира се имахме удоволствието да изпробваме...