fbpx
-1.2 C
София

Xiaomi Smart Air Purifier 4: новото поколение пречиствател работи ефективно и идва с редица подобрения

Най-четени

Пречиствателите на Xiaomi са едни от най-популярните на българския пазар и това не е случайно. Комбинацията на редица любопитни функции, редица възможности и качествени филтри, в комбинация с доста конкурентната им цена, прави така, че те да се едни от най-желани за домове и офиси. А нужда от пречистватели определено има нужда – всеки, който е ползвал поне веднъж някой от моделите знае добре защо и каква е разликата във въздуха след инсталацията им.

Xiaomi Smart Air Purifier е добре позната марка, но на пазара вече има много решения с това наименование, защото компанията вярна на стила си изкарва доста продукти за няколко години и така че стигаме до четвъртото поколение, което съвсем логично има 4 в името. То обаче е разделено на три, а разликите са най-вече във възможностите за пречистване и шума.

Ето ги нагледно, за да се ориентирате.
Параметър Xiaomi Smart Air Purifier 4 Lite Xiaomi Smart Air Purifier 4 Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro
Размер на помещението 25 – 43 м² 28 – 48 м² 35 – 60 м²
CADR (Частици) 360 м³/ч 400 м³/ч 500 м³/ч
CADR (Формалдехид) 120 м³/ч 150 м³/ч 200 м³/ч
Шум 36 – 61 dB 32 – 64 dB 34 – 65 dB
PM 2.5 сензор да да да

За нашето ревю в продължение на няколко месеца използвахме основната – Xiaomi Smart Air Purifier 4 версия в стая, отговаряща на препоръчителните изисквания и именно за нея споделяме постигнатите резултати.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 покрива спокойно до 48 квадратни помещения с автоматични функции и HEPA филтрираща система. При нашите тестове той имаше чудесни резултати при почистването, като намали PM2,5 и PM10 до 0,3. Той предлага голямо разнообразие от функции, които позволяват на устройството ефективно да работи самостоятелно след първоначалната настройка.

Основна разлика в дизайна на MI Air Purifier 4 спрямо по – старите модели е, че горната решетка над разпръскващия вентилатор може да се отваря, което позволява почистване на целия въздуховод до филтъра.  Бутоните за контрол вече се намират върху самия тъч скрийн.

Настройване

Инсталирането на устройството е толкова просто, колкото да разопаковате продукта и да го включите. Моля, обърнете внимание: HEPA филтърът е опакован в устройството. Уверете се, че сте отстранили опаковката около филтъра, преди да включите Air Purifier 4 и да го включите.

След като устройството е включено, то може да започне да почиства околния въздух. Ако обаче искате да получите достъп до допълнителни интелигентни функции, ще трябва да свържете устройството с приложението Mi Home. Просто изтеглете приложението и следвайте инструкциите в приложението, за да свържете Air Purifier 4.

Управление и приложение

При управлението на Xiaomi Smart Air Purifier имате три възможности:

Сензорен панел

Приложение Mi Home

Вашият глас

При сензорния панел разполагате с два сензорни бутона, с които можете да включите устройството и да преминавате през различните режими. Ето режимите, налични при Air Purifier 4:

Автоматичен режим

Режим на заспиване

Ръчен режим

Ниска скорост

Средна скорост

Максимална скорост

Наистина ми харесва включването на автоматичен режим и режим на заспиване. При автоматичния режим Xiaomi Air Purifier 4 използва вътрешните си сензори, за да следи качеството на околния въздух. Той не само ви показва тази информация на дисплея, но и може да я използва, за да регулира автоматично мощността си в зависимост от качеството на околния въздух.

Режимът на заспиване ви позволява все още да имате пречистване на въздуха, като същевременно не пречи на съня ви. Умният пречиствател на въздух Xiaomi има само 15,8 dB шум, докато е включен в режим на сън.

За дистанционно управление на устройството можете да използвате приложението Mi Home. С приложението получавате достъп до същите контроли на дисплея, както и до други функции като таймер или персонализиран график. Освен това можете да проверявате в реално време текущата информация за качеството на въздуха от устройството.

Чрез приложението Mi Home можете да свържете устройството си с Amazon Alexa или Google Assistant, за да управлявате устройството с гласа си.

Тест за пречистване

За да тестваме Xiaomi Smart Air Purifier 4, поставихме въздухопречиствателя в средно голяма стая у дома. Преди да започна теста, направих базово измерване, за да измеря текущото качество на въздуха. След това оставих Xiaomi Smart Air Purifier да работи на най-високата настройка в продължение на 1 час и след това измерих качеството на въздуха, за да получа друг набор от измервания.

След това можем да сравним разликата между началните базови данни и данните след пускането, за да определим ефективността на Xiaomi Pro 4.

  • Начална базова линия

PM2.5: 9,0

PM10: 15,7

Частици: 1224

AQI: 37

  • След 1 час

PM2.5: 0,3

PM10: 0,3

Частици: 43

AQI: 1

В рамките на едночасовия тест Xiaomi Pro 4 премахна 96,5% от частиците във въздуха от средно голямата стая, в която тествахме (~14’x10′).

Интелигентният пречиствател на въздуха Xiaomi подобри качеството на въздуха с 96,7 % PM2,5

За да получим тези измервания, използвахме професионалния детектор за качество на въздуха Temtop LKC-1000S+. Това устройство ни позволява да получим прецизни показания и данни за ефективността преди и след теста.

По-долу сме включили информация за критериите за тестване и за това какво определя доброто и лошото качество на въздуха.

Филтрите

За пречистване на въздуха Xiaomi Pro  използва филтрираща система 3 в 1 HEPA, както и генератор на отрицателни йони, за да пречиства околния въздух.  Нова функция в четвъртата генерация пречистватели е йонизиране на въздуха с отрицателни йони. Тази функция може да бъде включена през Mi Home приложението.

Включените филтри са изброени по-долу:

Предварителен филтър

HEPA филтър

Въглероден филтър

Филтър за отрицателни йони

Първо, предварителният филтър улавя по-големи частици от замърсявания като косми от домашни любимци или по-големи отпадъци.

След това е основният филтриращ слой – HEPA филтърът. Той върши по-голямата част от работата, като улавя частици с размер до 0,3 микрона.

Филтърът с активен въглен неутрализира миризмите и улавя летливите органични съединения.

И накрая, генераторът на отрицателни йони зарежда частиците във въздуха и ги кара да падат на земята в очакване да бъдат почистени по-късно. Йонният генератор може да се включва и изключва чрез приложението или дисплея.

Важно е да кажем, че Mi Air Purifier 4 и Mi Air Purifier 4 Pro не са съвместими с предишните филтри за пречистватели от първо, второ и трето поколение. Новите филтри за тези модели имат добавен активен въглен в най-вътрешната си част, благодарение на който се неутрализират изключително силни и вредни миризми като формалдехид и други. Новите филтри имат и по-добро антибактериално и антивирусно покритие, които неутрализират и спират разпространението на много познати вируси и бактерии.

Тест за шум

Тествахме и колко силен е пречиствателят на въздух, докато работи. За да извършим този тест, работим на три различни режима и използваме шумомер за измерване на нивото на шума. Тествахме Xiaomi Air Purifier 4 от разстояние около метър.

Резултатите ни показаха следните нива на децибелите от всеки режим.

Сън 15,8 dB

Нисък 20,3 dB

Среден 27,1 dB

Макс. 40,1 dB

Xiaomi Air Purifier 4 е тих за своята зона на покритие. Той покрива 48 квадратни метра и при максимална мощност генерира само 40,1 dB. Това ниво на шум е подобно на това в тиха библиотека. Устройството е невероятно тихо и в режим на заспиване, ако все пак искате пречистване на въздуха, докато спите.

20 dB – шумолене на листа

30 dB – шепот

40 dB – тиха библиотека, бълбукащ ручей

50 dB – хладилник, умерен дъжд

60 dB – нормален разговор, съдомиялни машини

70 dB – трафик, душове

80 dB – будилник, телефонно набиране

Тест за използваемост

Xiaomi Smart Air Purifier 4 се нарича интелигентен не случайно. Той е проектиран така, че да подобри използваемостта с помощта на вътрешните си сензори, сензорен дисплей и свързаност с приложения.

С тези функции устройството все още е лесно за настройване. Ето какво се предлага в кутията:

Xiaomi Smart Air Purifier Pro 4

HEPA филтър (опакован в устройството)

Ръководство за употреба

Захранващ кабел

Поддръжка

Поддръжката на Xiaomi Air Purifier 4 е лесна, като основното е да се подменя филтърът при необходимост. Дисплеят ще покаже кога е необходимо това. Като цяло той ще трябва да се сменя на всеки 12 месеца в зависимост от употребата.

Освен това, от време на време трябва да избърсвате отделението за филтъра или сензорите. Това може да се направи просто с мека кърпа.

Размер

От гледна точка на размера бих сметнал Xiaomi Air Purifier 4 за пречиствател на въздуха със среден размер. Той има семпъли висок дизайн, с модерна естетика.

Ето точните размери на Xiaomi Smart Air Purifier: 250х250х555мм

Площта на покритие на Xiaomi е до 48 квадратни метра, което би трябвало да е подходящо покритие за големи спални, дневни и други основни помещения в къщата.

Трябва ли да купите Xiaomi Smart Air Purifier 4?

Бих препоръчал Xiaomi Smart Air Purifier Pro 4, ако търсите следните характеристики:

Пречиствателят на въздуха със смарт функции: Xiaomi Smart Air Purifier 4 е изключително лесен за използване благодарение на включените функции. Автоматичният режим и персонализираният график ефективно позволяват на устройството да работи без въвеждане от страна на потребителя. Освен това има невероятно тих режим на заспиване и дава информация в реално време за качеството на околния въздух чрез дисплея и приложението.

Отлична ефективност на почистване: По време на нашите тестове Xiaomi Pro 4 успя успешно да отстрани 96,5% от частиците на околния въздух и подобри PM2,5 с 96,7%. Той намали както PM2,5, така и PM10 до 0,3. Той има HEPA филтър 3 в 1 и генератор на отрицателни йони, който помага за поддържане на чистотата на околния въздух.

Покритие за голяма стая: С покритието на близо 50 квадратни метра с Xiaomi Smart Air Purifier може да покрие голямо разнообразие от помещения. Той ще бъде идеален за всяка голяма спалня, кухня или други помещения с подобни размери.

Плюсове

  •     Голяма площ на покритие до 48m²
  •     Голяма ефективност на пречистване
  •     Сензорен дисплей и възможност за свързване с приложения
  •     Автоматичен и спящ режим

Обобщение

Xiaomi Smart Air Purifier 4 има модерен дизайн със страхотни функции за използване. Той има автоматичен режим, който се регулира въз основа на показанията на вътрешния сензор, или режим на заспиване за безшумно пречистване на въздуха. Pro 4 успя да премахне 96,5% от частиците в нашите тестове и да намали PM2,5 до 0,3. Тази солидна производителност е съчетана със страхотни функции, които биха били чудесно решение за всеки дом.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

 Дизайн
Пречистване
Качество
Използваемост
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei FreeBuds 5i – малки на размер и цена, големи на звук

В началото на тази година Huawei добави към портфолиото си от слушалки на българския пазар FreeBuds 5i. Поредният примамлив модел с активно шумопотискане (ANC)...

Подобни новини

Пречиствателите на Xiaomi са едни от най-популярните на българския пазар и това не е случайно. Комбинацията на редица любопитни функции, редица възможности и качествени филтри, в комбинация с доста конкурентната им цена, прави така, че те да се едни от най-желани за домове и...Xiaomi Smart Air Purifier 4: новото поколение пречиствател работи ефективно и идва с редица подобрения