Най-после излезе OpenGL 2.0

1
415

Като разработчик на OpenGL не мога да не съобщия че дългоочакваната версия на OpenGL вече е факт! Но няма да ви занимавам с графично програмиране, а ще ви кажа какво означава това за вас, потребителите. Много от вас може дори да не са чували за OpenGL, но това е алтрнативна на DirectX библиотека, която се използва в енджините на id Software – Quake 3, Return to castle Wolfenstein, Doom 3 – всичко това съществува благодарение на OpenGL. Много други игри също използват OpenGL за да ви предоставят максимално реалистична графика.
Самия Doom 3 се разработваше паралелно с OpenGL 2 в тясно сътрудничество между Silicon Graphics (създатели на OpenGL), id Software (съдатели на Doom 3) и nVidia (трябва ли да казвам кои са?). Само че играта се появи малко по-рано от графичната си система. Така е супер високите и системни изисквания не са изненада – все още няма подходящи драйвъри тъй като до този момент нямаше налична спецификация. Сега след като официално е обявена втората версия на OpenGL, производителите на видеокарти могат да осигурят подходящи драйвъри. И така – основното нововъведение в OpenGL 2 разбира се са шейдърите, но те не са единствено. Най-важното е, че OpenGL 2 извежда OpenGL на едно съвсем ново ниво и отново хвърля ръкавицата на Microsoft. Конкуренцията с DirectX продължава, а по-силна конкуренция означава само едно: по-качествени продукти. От новата версия на OpenGL печелят както разработчиците, така и потребителите
Съжалявам, но просто нямаше как да си спестя всички тези думи. Днес е един щастлив ден за всички разработчици на игри

Официална страница: www.opengl.org


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари