fbpx
0.3 C
София

Ако имате iPhone, проврете тази настройка

Най-четени

Ако вие сте собственик на iPhone веднага трябва да проверите една важна функция, която може да ви помогне да се предпазите.

Тя се нарича Safety Check (Проверка на безопасността) и може да спре шпионирането на телефона ви.

Функцията е съвсем нова в iOS 16 и има за цел да ви позволи да видите с кого се споделя информацията ви.

Ако имате iPhone от няколко години, много е възможно да сте споделяли лично съдържание с други хора.

Това може да е местоположението ви или албум със снимки, което може да се е струвало добре по онова време – но вече не е така.

Например, може да имате бивш партньор, и може да наблюдава какво правите онлайн все още.

Или пък подъл онлайн измамник може да е открил пътя към вашия iPhone. Какъвто и да е случаят, Safety Check може да спре опасното шпиониране.

„Ако личната ви безопасност е изложена на риск, можете да използвате Safety Check на iPhone (използващ iOS 16 или по-нова версия), за да спрете бързо споделянето на информацията си или да прегледате и актуализирате споделянето с отделни хора и приложения.“

обясниха от Apple.

„Когато използвате Safety Check, имайте предвид, че хората могат да забележат, ако спрете да споделяте информацията си с тях. Когато прекратите отношенията на споделяне, може да загубите достъп до данни, като например споделени снимки и бележки.“

За да намерите Safety Check в настройките, първо се уверете, че сте влезли в своя Apple ID с двуфакторно удостоверяване на iPhone.

След като сте влезли, отидете в Настройки/Settings > Поверителност и сигурност/Privacy & Security > Проверка на безопасността/Safety Check.

Според Apple можете да използвате Safety Check, за да:

• Преглеждате и премахвате устройства, влезли в профила ви
• Преглед и актуализиране на доверени телефонни номера
• Промяна на паролата на Apple ID
• Актуализирате контактите си за спешни случаи
• Актуализирате паролата на устройството си и информацията за Face ID или Touch ID

Има и опция, наречена „Emergency Reset/Аварийно нулиране“.

Тя незабавно спира споделянето на всички елементи от списъка по-горе.

„Запознайте се с функцията „Проверка на безопасността/Safety Check“ в iOS 16″, казва киберекспертът Крис Хаук пред The Sun.

„Safety Check“ позволява на потребителите да преглеждат и нулират достъпа, който са предоставили на други потребители.“

каза Хоук, адвокат по защита на личните данни на потребителите в Pixel Privacy.

„Тук те могат да нулират разрешенията за поверителност на приложенията и могат да ограничат съобщенията и FaceTime до своето устройство.

„Тази функция може да бъде особено удобна за жертвите на домашно насилие“.

Функцията за проверка на безопасността ще провери цял набор от широко разпространени приложения, включващи „Здраве/Health“, „Дом/Home“, „Календар/Calendar“, „Намери моите места/Find my locations“, „Бележки/Notes“ и „Снимки/Pictures“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини