ZTE

В края на миналата седмица САЩ официално прекрати санкциите срещу ZTE. Това даде възможност на китайския производител да възобнови нормалния работен процес.

В понеделник, 16 юли, цената на акциите на ZTE скочи със 17 процента наведнъж. Въпреки опасенията на аналитиците, че китайската компания ще има големи проблеми при възстановяването на своя бизнес.

Пред ZTE се очертава много дълъг път. Компанията трябва не само да си върне доверието на потребителите, но и да им даде необходимата увереност. Ще е необходима дълга и упорита работа, за да се намери замяна на американските доставчици. Това са например Avnet, Qualcomm и Broadcom и да се намали зависимостта от тях. На практика компанията започва всичко отначало и сега преосмисля цялата си стратегия за създаване и продаване на смартфони“ – заяви главният мениджър по изследванията на аналитичната компания IDC Нихил Батра (Nikhil Batra).

Въпреки че цената на акциите на ZTE се качи до 16,16 хонконгски долара, това е с 37% по-ниско от нивото, на което бяха през месец април преди обявяването на санкциите. Тогава търговете с ценни книжа на компанията бяха директно спрени.

Аналитикът на Jefferies Едисън Ли (Edison Lee) пресметна, че оперативните загуби на ZTE от спирането на бизнеса и наложените глоби, възлизат на около 4 милиарда юана.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за