Тази сряда, на 13 юни ZTE отново представи акциите си на борсата. Преди два месеца търговете на акциите на китайската компания бяха спрени поради санкциите от страна на САЩ. Завръщането на китайския производител на борсовия пазар се оказа пълен провал.

Акциите на ZTE на Хонконгска фондова борса още същия ден се сринаха с 42%. Веднага падна и пазарната капитализация на компанията до $3 милиарда. Към днешен ден цената на една акция на ZTE достигна 14,98 хонконгски долара и е най-ниската за годината. А на борсата в Шънджън само за един ден акциите паднаха с максимално възможните 10%.

През месец април американските власти забраниха продажбата на процесори и компоненти за телефоните на ZTE. Китайската компания изгуби и правото да използва ОС Android. ZTE за 7 години остана без процесори и без операционна система.

През месец юни ZTE сключи договор за свалянето на тези ограничения. Според това споразумение, компанията трябва да заплати на САЩ $1 милиард, да смени борда на директорите през следващите 30 дни и да запорира $400 милиона, които САЩ може да вземе при нарушение на някои от клаузите в договора.

Ройтерс съобщи, че плащането на въпросния милиард долари е най-малката беда за ZTE. Компанията вече е изгубила доверието на пазара. Персоналът се опасява от съкращения, намаляване на заплатите, премахване на премиите и т.н.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари