Сенаторите и членовете на конгреса на САЩ призоваха Google да преразгледа условията за съвместна работа с Huawei. Политиците са загрижени, че известният производител на електроника може да действа против интересите на американските власти.

Китайските телекомуникационни компании, като например Huawei, са свързани с Комунистическата партия на Китай“ – се казва в писмото, адресирано до ръководителя на интернет гиганта Сундар Пичай. „Като следствие от това, партньорството между Google и Huawei може да да се окаже серизна заплаха за националната безопасност на САЩ„.

Писмото е подписано от членове както на Републиканската, така и от Демократическата партии. От два сенатора и три конгресмена.

Също така, на американските законодатели не се хареса, че неотдавна Google се отказа от участие в проекта Project Maven. Това е проектът на Пентагона за използване на изкуствен интелект за анализа на видеата, заснети от дронове и други безпилотни апарати. Но въпреки това продължава да работи съвместно с Huawei. „Ние сме разочаровани от това, че Google предпочита да поддържа Комунистическата партия на Китай, отколкото американските военни„.

Google и Huawei са стари партньори. Китайската компания използва ОС Android в своите смартфони, а през месец януари двете компании обявиха, че съвместно разработват нова система за обмен на съобщения, която да замени традиционните SMS.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари