Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп продължава да използва собствения си Android смартфон, вместо предлагания от специалните служби личен защитен смартфон. Американския конгрес се заинтересува от това и възнамерява да започне разследване.

След встъпването в длъжност, на Тръмп бе препоръчано да замени своя смартфон с ОС Android с друго устройство, проверено от секретните служби. Всъщност президентът е длъжен да изпълни нареждането на службите по безопасност в Белия дом.

Въпреки това, Тръмп продължава да използва „стар и незащитен Android смартфон“. Това е моделът Samsung Galaxy S3. Този смартфон бе пуснат на пазара през 2012 година и за последен път бе обновен в средата на 2015 година.

Този факт бе забелязан от медиите още след встъпването в длъжност на новия президент и се считаше, че навярно не е имало време за решаването на този проблем. Но Galaxy S3 продължава да се използва от Тръмп и от това се обезпокоиха сенаторите, а сега недоволството си изразиха и конгресмените.

Конгресменът Тед Лю възнамерява да инициира разследване на ситуацията. В писмо, подписано от още 14 члена на конгреса се подчертава, че експертите са единодушни, че Android смартфонът, използван от Тръмп, твърде лесно може да се хакне. В крайна сметка, смартфонът явно ще бъде сменен.

Президентът Обама използваше специална версия на BlackBerry с блокирани функции, който след това смени с iPhone, което му даде възможност да посещава някои сайтове.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Може да си е инсталирал custom rom без услугите на Google 😀

Zapoznat
Zapoznat

Много са се притеснили тези сенатори и конгресмени.
А защо не се притесниха толкова много, след като Хилари ползваше цял личен сървър за кореспонденция ?!
Защо не и издействаха съдебен процес ?