Сенатът на САЩ гласува за възобновяване на санкциите срещу китайския производител на смартфони ZTE. По този начин бяха отхвърлени опитите на президента Доналд Тръмп да разреши на телекомуникационния гигант да възобнови бизнеса си с Америка.

Тази мярка е част от новия законопроект за военните разходи. За възобновяването на санкциите гласуваха 85 сенатора. Само 10 бяха против. При това положение на нещата, ще трябва да бъде отменена сделката със ZTE, която министерството на търговията на САЩ съгласува с Китай в началото на месеца. Да си припомним, че се предвиждаше плащането на глоба в размер на $1 милиард, депозиране и замразяване на още $400 милиона в специална банкова сметка. И още, моментална замяна на целия борд на директорите и мониторинг в продължение на 10 години.

Преди новият законопроект да стане задължителен за изпълнение закон, той трябва да бъде съгласуван с друг законопроект, който вече бе гласуван в Долната камара, но не съдържаше алинеята за възобновяване санкциите срещу ZTE. Ако съгласуването бъде осъществено и законопроектът получи поддръжката на Конгреса на САЩ, то президентът Доналд Тръмп е длъжен да го подпише.

По този начин, положението на ZTE стана съвсем незавидно. Акциите на компанията рухнаха и вече няма средства за заплащане труда на специалистите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за