fbpx
18.8 C
София

Американски мобилен оператор отказва да купува китайско оборудване

Най-четени

Изданието Wall Street Journal съобщава, че третият по големина в САЩ мобилен оператор Sprint Nextel тази седмица е отказал да закупи телекомуникационно оборудване от китайските компании ZTE и Huawei Technologies, тъй като правителството на САЩ многократно е изразявало опасения от потенциалната опасност на китайското оборудване за националните интереси на САЩ.

Има данни, че от Sprint Nextel са отказали дори да разгледат офертите на Huawei и ZTE, въпреки че техните ценови условия са били по-ниски от тези на конкурентите им от Европа и САЩ. Известно е, че освен двете китайски компании в търга са участвали още три фирми – шведската Ericsson, южнокорейската Samsung Electronics и френската Alcatel-Lucent.

Редица висши американски служители вече са изразявали опасения, че ако се разреши оборудване на китайските Huawei или ZTE да се окаже в ключовите мрежи на САЩ, могат да бъдат създадени добри условия за промишлен шпионаж от страна на Китай и по-специално от неговото правителство и военни структури.

Китайските компании нееднократно в миналото са обявявали, че нямат никакво отношение нито към Народно-освободителната армия на Китай, нито към правителството на страната. Компанията Huawei, която е била изправена пред подобни обвинения и в Индия, заяви, че е готова да отвори изходния код на софтуера си, за да убеди клиентите в безопасността му. Другите производители засега не са предприели подобни стъпки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини