Американски телефонни оператори искат да заменят номерата с IP-адреси

1
33
Технологията за интернет телефония далеч не е нещо ново. По същността си тя представлява удобен начин за общуване с хора, отдалечени на хиляди километри, при това на ниска цена. Особено приятно е, че VoIP-услугите вече са тясно интегрирани с традиционните телефонни линии, чието обслужване е доста по-скъпо. Така че не е ли време изцяло да се откажем от традиционната телефонна връзка?

Обикновено тези въпроси се задават от създателите на VoIP-услугите, а традиционните телефонни компании се опитват всячески да попречат на реализирането на подобни инициативи. В допълнение, държавните ведомства обикновено вземат страната на последните. Този път обаче идеята идва от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). Американските оператори са заявили желанието си да заменят традиционните телефонни номера със статични IP-адреси. Технически това е напълно осъществима задача, но на практика толкова кардинален преход към нов формат на адресиране може да има множество нежелани последствия.

По тази причина FCC е поканила американските компании да вземат участие в експеримент и да реализират поставената задача със собствени сили и използвайки притежаваната от тях инфраструктура. Заявления за участие в експеримента се приемат до края на февруари, след което още през март се планира пробен пуск на мрежи в новия формат. Експериментът ще засегне само няколко географски региона, но ако завърши успешно, в обозримо бъдеще телефонните връзки ще се променят до неузнаваемост. А и цените на услугите ще паднат в пъти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари