Анализатори: търсенето на ноутбукове и мобилни устройства ще намалее

0
51

През следващите четири години, доставките на ноутбукове и обикновени мобилни телефони ще започнат постепенно да намаляват със всяка изминала година. Установено е, че потребителите са много по-заинтересовани от таблетите и смартфоните, в резултат на което продажбите им ще се увеличат бързо.

Доставките на мобилни устройства от всякакъв тип на световния пазар до 2016 г. ще нараснат до 2,6 млрд., в сравнение с 1,9 млрд. през 2012 г. Средният годишен ръст ще бъде със 7,8%, прогнозират от изследователската компания Canalys.

Най-бързо развиващата се категория ще бъде на таблетите, която ще покаже ръст от 35% средно за всяка година в разглеждания период. Доставките на смартфони – среден годишен ръст от 18%.

Доставките на всички други видове устройства ще намалеят. Това касае особено нетбуковете. През 2012 г. на световния пазар ще присъстват 18,3 милиона такива компютри, а през 2016 г., се очакват не повече от 300 хил. устройства.

По-рано анализаторите многократно твърдяха, че ще се наблюдава спад в търсенето на тази категория компютърни системи. Asustek, която първа представи нетбук през 2007 г. вече се отказа от марката нетбукове Eee PC.

Намаляване на доставките на обикновените мобилни телефони – тенденция, която се наблюдава от дълго време. Очаква се, че този сегмент ще намалее от 122млн. до 58млн. устройства в периода от 2012 до 2016 година.

Доставките на фийчърфони (телефони с разширена функционалност, но не са смартфони) също ще намаляват средно с 3,8% годишно.

Нарастващата популярност на смартфоните и таблетите ще доведе до намаляване обема на доставките на стандартните лаптопи. Според прогнозите на Canalys, през 2016 г., обемът на сегмента ще бъде 169,1 милиона устройства в сравнение с 215,7 милиона през 2012 г., а средният годишен темп на спад в доставките се очаква да бъде 5.9% за разглеждания период.

Освен това, през 2014 г. обемът на световните доставки на таблети за първи път ще надхвърли този на преносимите компютри, очакват от Canalys.

През 2013 г., делът на таблетите с диагонал от 7-инча ще надвиши 50%. Най-популярната операционна система за таблетите ще остане Apple iOS, въпреки че неговият дял ще намалее от 57% през 2012 година, до 40% през 2016 г.

Що се отнася до сегмента на смартфоните, то там най-популярната операционна система ще продължи да бъде Android на Google. Но през тази година, платформата ще достигне максималната си популярност – дял от 71%. След това тя постепенно ще започне да губи позиции до 66% през 2016 г. Делът на тази ОС ще намалее в резултат на нарастващата конкуренция от страна на Microsoft Windows Phone 8 и BlackBerry, които може да вземат част от пазара, според анализаторите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари