По време на IFA 2017 събитието, компанията Fairphone анонсира първия в света смартфон с много особени камери. Те могат да заменят от потребителите, без да се налага посещението в сервиз.

За първи път смартфонът Fairphone 2 бе представен още през 2015 година и още тогава разбрахме, че неговата главна особеност ще бъдат сменяемите камери. Едва сега, след две години, производителят представи обновените камери.

Докато преди, тяхната резолюция бе 8 и 2 мегапиксела, то сега притежателите на тези смартфони могат да ги ъпгрейднат съответно до 12 мегапиксела и 5 мегапиксела. Възможна е замяната на основната и предната камера, като по този начин значително се покачва качеството на снимките.

Допълнителни камери за смартфона Fairphone 2 могат да бъдат закупени отделно при цена съответно 45 и 30 евро или и двете заедно за 70 евро. За подмяната е достатъчно да се свали задния панел, да се махне батерията и да се отвие закрепването на камерите, след което старите да бъдат заменени с нови.

Преди няколко години Motorola започна активната работа върху Project Ara – модулни смартфони, в които могат да се подменят всички модули. След това проектът бе закупен от Google, но след това замразен, понеже необходимите технологии не бяха достатъчно развити.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за