8.6 C
София

Барак Обама за шифрирането в iPhone: потребителите не трябва да имат тайни от държавата

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Президентът на САЩ Барак Обама счита, че американските компании не бива да продават компютърни устройства, до които властите не могат да получат достъп в случай на необходимост. Той заяви това в края на миналата седмица в Тексас.

 

Обама счита, че мобилните устройства трябва да бъдат направени по такъв начин, че властите да могат в краен случай да получат достъп до персоналните данни на потребителите.

Носенето на толкова защитени мобилни устройства Обама сравни с все едно „всеки да носи швейцарска банка в джоба си“. Според президента, подобни мобилни устройства биха затруднили борбата с неплащането на данъци и с финансовите машинации.

 

В реч на фестивала в Тексас американският лидер каза, че не може и не следва да коментира съдебния процес, в който Федералното бюро на САЩ се опитва да накара Apple да разблокира защитеният с парола смартфон на терориста, убил 14 души в Сан Бернардино.

Обама допълни, че обществото трябва да намери баланса между защитата на гражданските свободи и безопасността на държавата. Решението би могло да бъде създаване на надеждна система за шифриране с ключ, достъпен за ограничен кръг от хора.

Apple засега не коментира изказването на Обама. Технологичният гигант засега отказва да изпълни изискванията на специалните служби.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини