12.1 C
София

Батерията на Xiaomi Redmi Note 10 5G – конкурентна производителност от най-висок клас

Най-четени

Xiaomi Redmi Note 10 5G е смартфон от март тази година, на който вече направихме ревщ. Той споделя много от характеристиките си с Redmi Note 10 без 5G, но не всички. И двата идват с 48-мегапикселова основна камера. 5G версията обаче има по-голям екран, който използва LCD матрица, докато другия има AMOLED. Заради 5G свързаността, чипът е на MediaTek, докато при другия модел имаме Snapdragon на Qualcomm.

Интересно е да видим как се представя 5G версията по отношение на батерията си и нейния живот

Тя е с капацитет от 5000 mAh. Използва 18-ватово зарядно. Екранът, най-големият консуматор, е 6.5-инчов, с разделителна способност от 1080 на 2400, има честота на опресняване от 90 херца. Чипът е MediaTek Dimensity 700. Тестовете са направени с 4GB RAM и 64GB място за съхранение.

Основният извод е, че смартфонът се представя идеално. Може да достави живот от над 2 дни и половина – около 70 часа, при нормална употреба. През нощта и в режим на готовност е много пестелив. Определено можем да разчитаме на него в движение за обаждания и снимки на точните неща в точния момент. Това, което забелязахме като проблем е, че консумира много енергия при стрийминг на видео през 4G мобилна връзка и като цяло при възпроизвеждане на видео.

С всичките си добри и лоши страни, смартфонът определено в това отношение е един от най-добрите. По-производителен е от версията без 5G. При зареждането, чистата версия се справя по-добре като време на пълно зареждане и кратки допълвания. Напълно нормално предвид наличието на 33-ватово зарядно.

От какво зависи животът на батерията и какво показват тестовете за този смартфон?

Не е от значение само какъв е капацитетът на батерията, но и други неща като това какъв е хардуерът и какъв е софтуерът. При лека употреба с около 2 часа и 30 минути на включен екран, смартфонът изкарва 104 часа с едно зареждане. Ако използваме смартфонът по 4 часа на ден, общият живот ще е 70 часа. Ако го използваме по 7 часа, ще издържи 43 часа.

Просто хардуерът е избран така, че комбиниран със софтуера да има много ниско потребление в режим на готовност. Ако го оставим без да е включен в зарядното през нощта, той ще изхаби чувствително по-малко енергия от повечето други смартфони.

Трябва да имаме предвид, че в реална среда се възползваме една идея по-малко от ниската автономна консумация. От една страна телефонът постоянно сменя клетките за мобилна връзка. От друга страна ние нямаме контрол над това колко и какви обаждания ще трябва да проведем или пък колко снимки и видеа ще ни се наложи да заснемем. Понякога го използваме като навигация. Използваме социални мрежи. Въобще смартфонът трудно се отлепя от ръката ни. Това определено е подходящ вариант за много активни потребители.

Както споменах, при стрийминг на видео и като цяло на възпроизвеждането му, Redmi Note 10 5G консумира доста енергия. Разбира се, при този екран това е нормално. Забелязва се повече, ако сме на мобилна връзка, но е факт и при използване на Wi-Fi. Така че не е само от дисплея.

Да разгледаме по подробно зареждането

Както вече сте се досетили, това е слабото място на смартфона. Заради зарядното, което е 13-ватово, защото има много смартфони с по-бързи зарядни устройства. Ще разгледаме пълното зареждане, което се разделя на два етапа – от 0% до 80% и от 80% до 100%. Ще разгледаме и краткотрайните зареждания за допълване на капацитет – за 5 минути.

На Redmi Note 10 5G отнема 1 час и 22 минути, за да се зареди от 0% до 80%. И още 1 час и 7 минути, за да стигне до пълно зареждане. Иначе казано, само с минутка под два часа и половина. Важно е да се отбележи, че версията без 5G се зарежда от 0% до 100% за само 1 час и 29 минути. Заради 33-ватовото си зарядно. Разбива конкуренцията.

Ако сложим смартфонът за 5 минути в зарядното и сме на под 50% от батерията, ще си осигурим 2 часа и 34 минути в режим на готовност. Ако сме над 60%, ще си осигурим два часа и половина, а ако сме над 80% ще си осигурим 1 час и 45 минути. При версията без 5G си добавяме малко над 5 часа. Ако играем игра и сме на ниско ниво на батерията, при включване ще трупаме по 1% за всяка 1 минута и 16 секунди в контакта.

Какво заключение можем да направим?

Нормално, версията на смартфона без 5G се справя по-добре по отношение на живота на батерията и нейното зареждане. Но при всички положения и Redmi Note 10 5G е смартфон, който се нарежда на много висока позиция в класацията за издръжливост на батерията, дори при ползване в мрежа от ново поколение. Предлага много добри характеристики, има голям и хубав екран и пак осигурява 2-3 дни живот на батерията с едно зареждане, и то с използването му по няколко часа на ден.

Също така, това е един от най-добрите смартфони, които ако оставим без да пипаме, може да издържи адски много време без да има каквато и да е нужда от зареждане.

Абонирай се
Извести ме за
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини