fbpx
1.4 C
София

Безопасно и реално ли е 120-ватовото Hypercharge зареждане на Xiaomi

Най-четени

Xiaomi за първи път представи 120-ватова технология за бързо зареждане с пускането на 11T Pro в Европа през септември миналата година. След това технологията се пренесе в Xiaomi 11i Hypercharge, който наскоро дебютира в Индия. Според компанията, батерията на 11i Hypercharge с капацитет 4500 mAh може да се зареди от нула до 100% в рамките на 15 минути – при идеални условия. Въпреки че 120W-то бързо зареждане е водещо в индустрията, безопасно ли е то? Да го разгледаме малко по-подробно.

Как работи 120W бързо зареждане в Xiaomi 11i Hypercharge?

Xiaomi казва, че новата технология за бързо зареждане Hypercharge е възможна „чрез внедряване на комбинация от нови иновации в батерията, зарядното устройство и електрониката между тях“.

Нека да погледнем малко по-технически и да разделим ключовата технология на пет отделни части:
  • Двойни зарядни помпи
  • Двуклетъчни батерии
  • Технология за навиване на множество табове (MTW)
  • Технология Mi-FC
  • Батерия на основата на графен

На първо място, компанията преработва цялата си структура за зареждане и използва двойни зарядни помпи за по-добър контрол на напрежението и тока на двуклетъчните батерии. Това означава, че има по-голям приток на мощност, което позволява намаляване на времето за зареждане.

Второ, както споменахме, Xiaomi 11i Hypercharge използва двуклетъчна батерия, която се използва за увеличаване на наличната входна мощност в сравнение със стандартната едноклетъчна батерия. Това отново спомага за по-бързото време за зареждане.

На трето място, компанията използва технологията за навиване на множество табове (MTW), която позволява подобрен поток на тока в батерията. Тя създава по-къси токови пътища чрез използване на множество анодни и катодни табове. Което е алтернатива на традиционните един или два токови пътя, които се отличават с по-голямо съпротивление при протичането на тока. Чрез направата на множество табове MTW намалява съпротивлението и позволява по-бързо протичане на тока, допълват от Digital Trends.

Тук обаче има една пречка

Ако някога сте се сблъсквали с какъвто и да е вид бързо зареждане, сигурно сте забелязали, че скоростта на зареждане започва да се забавя значително след 85%.

За да се пребори с това, Xiaomi използва това, което нарича „Mi-FC технология“. Тя позволява на високия ток да може преминава в продължение на повече време. За да държи нещата под контрол, системата наблюдева тока и напрежението на клетките в реално време. Тъй като по-високият ток преминава дори след границата от 85%, това позволява да се намали времето, необходимо за достигане на 100%.

И накрая, Xiaomi използва технология за батерии, базирана на графен, за да постигне по-голяма проводимост от традиционните батерии, което помага за по-бързи скорости на зареждане.

Безопасно ли е хиперзареждането на Xiaomi със 120W?

Xiaomi казва, че не само е прекарала време в подобряване на времето за зареждане, но и е обърнала внимание на това да гарантира, че то е безопасно и ефективно. Технологията за 120-ватово бързо зареждане на телефоните на Xiaomi е снабдена с 34 защитни функции. Те включват мерки за безопасност от зарядното устройство, през веригата до батерията за дългосрочна ефективност.

Някои от механизмите са за:

  • Защита от високотемпературно зареждане/разреждане в батерията
  • Защита с изключване при прегряване на веригата
  • Защита от свръхток на USB входа във веригата
  • Защита от късо съединение както за зарядното, така и за веригата
  • Защита от свръхток и защита от пренапрежение за зарядното устройство

За да се компенсира високият ток и най-вече да не се нагрява необичайно телефонът, Xiaomi ползва девет сензора за топлинно наблюдение в реално време. Освен това, има сертификат от TÜV Rheinland, който удостоверява безопасността на системата за бързо зареждане. Той се дава на мобилни телефони, външни батерии, лаптопи и други устройства след серия от лабораторни тестове, които го потвърждават.

Xiaomi твърди, че 11i Hypercharge  запазва до 80% от капацитета на батерията след 800 цикъла на зареждане / разреждане. Тест на Psafe показва, че циклите са 1000 на брой – до достигане на 20% загуба от капацитета. От ResearchGate установяват, че са необходими между 500 и 1000 цикъла. Така че производителят е избрал някаква по-средна стойност.

Може ли Xiaomi 11i Hypercharge наистина да се зареди от нула до 100% за 15 минути?

Краткият отговор е не. Идеалните условия са невъзможни за възпроизведане от нас потребителите. По подразбиране 120-ватовото зареждане е изключено. След като отидем в настройките на батерията и го включим, установяваме, че зареждането отнема около 17-18 минути. Не е 15, но е много близко до тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини