Безплатни Android приложения събират незаконно лични данни

5
77

Ново проучване за сигурността на мобилните устройства установи, че огромен брой безплатни Android приложения в Google Play Store тайно се свързват с рекламни уебстраници и събират и предават лични данни на потребителите.

До този извод стигат група специалисти по сигурност от MIT, които са публикували доста обезпокоителен доклад, изследващ проблемите на дигиталната платформа на Google, която е и основният източник на приложения за Android.

По принцип се знае, че докато Apple има по-консервативен подход със своя App Store, Google се слави с по-либерална политика по отношение на одобрението на приложения. Това обаче може да е довело до наличието на хиляди зловредни мобилни приложения, които са свободно достъпни през Google Play Store.

За целите на проучването, експертите са свалили около 2000 безплатни приложения от всичките 25 категории в платформата. След това са инсталирали и пуснали всяко едно приложение на Samsung Galaxy S3 с Android 4.1.2., който пък е бил настроен така, че да прехвърля всеки един интернет трафик към сървъра на екипа.

По този начин се получава информация да всички сайтове, които приложенията се опитват да отворят. След това анализаторите сравнили така събрания списък от адреси с база данни на известни зловредни и рекламни сайтове.

Шокиращият резултат бил, че тези 2000 приложения се свързали с 250 000 URL адреса. Докато повечето от приложенията се опитали да предадат данни до няколко адреса, 10 процента от тях се свързали с 500 или повече. В най-тежките случаи едно приложение се опитвало да се свърже с 2000.

Експертите не само подчертават размерите на проблема, но и са започнали разработването на Android приложение, което на свой ред да се опита да ограничи подобни случаи. Наречено NoSuchApp, то трябва да следи изходящия трафик от смартфона на потребителя и да показва какъв контакт се опитват да осъществят инсталираните приложения.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари