Бил Гейтс: Да изгубя мобилната надпревара срещу Android е най-голямата ми грешка

10
3331

Бащата на Майкрософт Бил Гейтс разкри коя е най-големият му провал в ново интервю. Той определи загубата на състезанието срещу Android като “най-голямата грешка, която съм правил някога“. Това разкритие стана на събитие на Village Global. Той засегна темата като част от по-голяма дискусия за изборите, които е правил в Microsoft.

“Знаете ли, в софтуерния свят, особено при платформите, има пазари, на които победителят взима всичко. Най-голямата грешка, която съм правил, е грешният ми подход, който направи, така че Microsoft да не е това, което Android e. Android е стандартната алтернатива на Apple. Това по естествен път трябваше да бъде спечелено от нас. Наистина победителят прибира всичко. Ако имаш половината приложения, 90% от приложенията, ти пак вървиш към провала. Има място само за една операционна система, която не е на Apple. Какво ни струва това? $400 милиарда щяха да са в компанията M, вместо в компанията G.”, разказва той.

Той споделя част от вината със Steve Ballmer, който е изпълнителен директор, когато iOS и Android влизат в надпреварата за мобилните устройства на хората. Когато Балмър е попитан за пускането на iPhone, той се изсмял и казал, че липсата на клавиатура ще накара бизнес потребителите да отхвърлят новото устройство.

Тогава Microsoft е в по-добра позиция, заради своята разработка Windows Mobile. Провалът им се дължи точно на лошия подход към устройства с тъчскрийн. Когато Android вече набира популярност, те все още се борят да предложат операционна система, която да отговори на новите нужди на хората.

Въпреки проблемите, по време на управлението на Satya Nadella се набира някаква инерция

По-отвореният подход към софтуера и развитието на cloud бизнеса помагат за това. От последния доклад за печалбите на корпорацията става ясно, че тя вече надминава пазарна капитализация от $1 трилион.

Според Гейтс, Windows и Office продължават да бъдат много силни активи на M$. Той обаче признава, че лидерското място при мобилните устройства е щяло да направи компанията му водещата, а не една от водещите.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Имах Nokia Lumia 925. Прекрасен хардуер и прекрасна OS. За съжаление MS убиха Windows Mobile със слухове и неясноти.

Истината в очите
Истината в очите

Липсва ми windows mobile как можаха да дадът отдела на тази мърша и оня индийски мухльо и той спи само за облаци мисли

Калин
Калин

Много правилно казано – има място само за Apple и още един 😀
Maк и Уин за десктоп и iOS и Андроид за мобиле. 😀
Другото е плява.

Андрей
Андрей

Колко точно глупав трябва да е един човек, за да пише „M$“ в иначе уж обективна статия?…

Калин
Калин

Хубава работа, ама българска. 😀
Не е случайна тая приказка – професионалиъзм да търсиш 😀

_nib_
_nib_

Продължавай пишман мениджъри да назначаваш.Нокиа ко я направихте-навряхте я в гъ.ъ си.Готова,стабилна,разработена марка.Индиец?Ми той си е жив мангал-саде за катуна мисли.

Macbook Pro 15''
Macbook Pro 15''

Падението на Нокиа започна 2007-ма, когато излезе IPhone. До 2011-та, компанията се обезцени с 90%!!!. Майкрософт придоби Нокиа 2013-та, когато компанията реално беше мъртвец. Четете малко преди да пишете глупости. И си оправете модерацията, а не да триете всяко мнение което не ви харесва, а тези които обиждат като каруцари, мненията им да стоят, само, защото са хейт срещу опредерелена ОС – Mac OS, Windows. Знам, че нивото тук е по-ниско дори от това на коментарите в Блиц и Спортал, но такива “висини“ не съм очаквал да се достигнат.
https://medium.com/multiplier-magazine/why-did-nokia-fail-81110d981787

Macbook Pro 15''
Macbook Pro 15''

Πaдeниeтo нa Hoĸиa зaпoчнa 2007-мa, ĸoгaтo излeзe ІРhоnе. Дo 2011-тa, ĸoмпaниятa ce oбeзцeни c 90%!!!. Maйĸpocoфт пpидoби Hoĸиa 2013-тa, ĸoгaтo ĸoмпaниятa peaлнo бeшe мъpтвeц. Чeтeтe мaлĸo пpeди дa пишeтe глyпocти. И cи oпpaвeтe мoдepaциятa, a нe дa тpиeтe вcяĸo мнeниe ĸoeтo нe ви xapecвa, a тeзи ĸoитo oбиждaт ĸaтo ĸapyцapи, мнeниятa им дa cтoят, caмo, зaщoтo ca xeйт cpeщy oпpeдepeлeнa OC – Мас ОЅ, Wіndоwѕ. Знaм, чe нивoтo тyĸ e пo-ниcĸo дopи oт тoвa нa ĸoмeнтapитe в Блиц и Cпopтaл, нo тaĸивa “виcини“ нe cъм oчaĸвaл дa ce дocтигнaт.
httрѕ://mеdіum.соm/multірlіеr-mаgаzіnе/whу-dіd-nоkіа-fаіl-81110d981787

Есмералд Великолепний
Есмералд Великолепний

Според мен убиха Уиндоус мобиле за да не загубят многото клиенти, които произвеждат дъна, процесор, и др. Да поясня, какво имам предвид. Ако всичко беше по старому и аз имам телефон, който мога да включвам към докинг станция и да го ползвам, като компютър с Уиндоус. Тогава, на работа ще имам не работна станция с Уиндоус а само докинг и монитор клавиатура и мишка. Като се прибера у дома, където също нямам компютър а само монитор, докинг станция, клавиатура и мишка….сещате се. Колко много щяха да се свият продажбите на компютри, лаптопи, компоненти и прочие. А от тук на сетне… Виж още »

Явор
Явор

Определено има логика, дори само тези ползващи офис конфигурации да спрат да ги ползват. Това би било голям удар, 1 устройство вместо две и то няма да е произведено от досегашните производители….Сега, като се замисля над написаното от теб, някак си ми просветна. Аз имах. Microsoft/Nokia 950 с докинг от ЕМАГ си я бях поръчал. Много добре се държеше и точно така правех монитор на работа и монитор у дома. Другото в раничката, наистина се получаваше, както ти казваш…жалко, че го спряха