fbpx
13.2 C
София

Биометричната защита на смартфоните не е достатъчно сигурна, предупреждава експерт

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Механизми като Touch ID за биометрична защита на личните данни в апарата, както и на самия смартфон, не са достатъчно сигурни.

Това твърди сър Джон Ади, бивш шеф на британското разузнаване GCHQ, който предупреждава, че на този етап просто не съществува достатъчна информация за това какво се случва с данните на хората.

За много потребители, използването на функции като Touch ID е удобен и сигурен начин за отключване на смартфона. Според експерта обаче, няма как да сме сигурни какво правят производителите на телефони и мобилните оператори с данните, които получават по този начин.

„Ако ползвате банкомат, за да теглите пари, системата се наблюдава от съответната банка“, изтъква той. „Но когато ползвате смартфон с биометрични данни няма физическо наблюдение над системата„.

Въпреки че доста смартфони, сред които Samsung Galaxy S5, използват биометрични данни, сър Джон Ади е особено критичен към iPhone 6 поради интеграцията на биометричния механизъм с Apple Pay и други разплащателни услуги.

„Сега може да ползвате iPhone 6, за да правите разплащания с биометрика през интернет, но колко хора всъщност са запознати с условията, при които става това и четат всички указания и правила за използването на услугата?“, пита той.

Коментарите на специалиста се свързват с текущо разследване на Комитета по наука и технологии на английския парламент, което се опитва да установи как точно се отнасят компаниите към деликатните биометрични данни и как най-добре могат да бъдат защитени гражданите от това ново поколение заплахи за тяхната идентичност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини