Благодарение на китайските учени, смартфонът може да регулира нивата на инсулин

0
672

Към момента в света има 415 милиона хора болни от захарен диабет, което не е учудващо, че в тези условия процъфтява пазара на разнообразието от уреди за диабетици. Въпреки, че технологиите правят управлението на заболяването по-лесно, те все още подлежат на тестове чрез кръвни проби, което понякога е опасно и просто неудобно. Екип от учени от Китай искат да премахнат всички тези уреди и да накарат организма при нужда да отделя инсулин, почти така, както трябва да бъде в средата на здравия организъм, но с помощта на смартфон.

Разработката се оглавява от Източно-китайския педагогически университет Хайфан Йе. В работата си, учените използват две развиващи се области на медицината, а именно клетъчната терапия и оптогенетичния метод, използващ светлината за регулиране на клетъчната активност.

В този случай, оптогенетиката играе ключова роля в осигуряването на клетки за обработка на сигналите от смартфона. Тъй като светлината може да въздейства върху биологичните процеси, свързани с циркадните ритми и редица протеини, чувствителни към светлината, екипът е успял да събуди индивидуални клетки със светлочувствителни протеини и по този начин да създаде инсулин само от светлината.

Разбира се, не всичко е толкова просто. В известен смисъл уредът, който вече е тестван върху мишки, наподобява помпа, и е изграден с помощта на FRLS кабел под кожата и именно светлината от светодиодите по този кабел управлява смартфона.

Самата система, освен директно „фенерче“ се състои от няколко компонента: приложение в Android-смартфона, което управлява осветлението от разстояние; блок за управление, съдържащ електромагнитен контур, който активира светлините; и поддръжка на Bluetooth за изпращане на гликемичните стойности на приложението за анализ.

В резултат на това се получава система със затворен цикъл, в която гликомерът се програмира автоматично редовно да извършва проверка на нивата на глюкозата. След това данните се предават на приложението, което ги анализира за да определи колко инсулин е необходим преди подаване на сигнал на блока за управление, за да активира LED светлините и след това клетките да могат да започнат производството му.

Според резултатите от лабораторните анализи, мишката с диабет по четири часа на ден получава такава подкожна светлина и благодарение на това поддържа нормални нивата на производството на инсулин.

Сега системата трябва да мине през множество изпитания, за да навлезе в клиниките и най-накрая да разреши основния проблем на болните от диабет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари