Бразилия продължава да притиска WhatsApp, месинджърът бе блокиран за 72 часа в цялата страна

0
16

Съдията Марсел Майя Монталвао (Marcel Maia Montalvão) от малкия щат Сержипи в североизточна Бразилия, изпрати съдебно разпореждане до петте основни мобилни оператора на страната, с което им нарежда да блокират трафика на месинджъра WhatsApp в продължение на 72 часа. Блокирането трябва да започне (и действителни започна) на 2-ри май тази година. За неизпълнението на съдебното разпореждане се налага глоба в размер от $143 000 дневно.

 

Бразилия за втори път блокира най-популярния месинджър в страната. На 17-ти декември 2015 година WhatsApp бе блокиран за 48 часа след разпореждане на съдията на град Сан Паулу. Както и сега, решението бе взето за отказ за сътрудничество при водене на съдебно следствие. По време на разследването на местен наркодилър, WhatsApp (Facebook) отказа да предостави декриптираната информация за неговите разговори. Според бразилския закон, това действие се наказва с блокиране на онлайн-услугата на територията на цялата държава.

В борбата с наркотиците Бразилия не се ограничава само с блокирането на интернет-услугите. През месец март тази година федералната полиция задържа вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка „за нееднократен отказ на изпълнението на съдебните разпореждания в дела, свързани с наркотици“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за