Бразилските власти задължават Apple да продава iPhone заедно със зарядно

8
1105

Държавната Агенция за защита правата на потребителите на щата Сао Пауло счита, че Apple трябва да продава своите нови iPhone със захранващ блок в комплекта и да не се преструва, че липсата на захранване по някакъв начин защитава околната среда.

Както вече разбрахме, представените тази есен нови iPhone се продават без захранване и без слушалките EarPods в комплекта с цел намаляване на негативното въздействие върху околната среда. Всичко това предизвика голямо недоволство сред потребителите. Но веднага след началото на продажбите на iPhone 12 стана известно, че във Франция корпорацията от Купертино продава своите смартфони с EarPods в комплекта, понеже такова е френското законодателство.

Сега бразилските регулаторни органи помолиха Apple да докаже, че липсата на зарядно устройство в комплекта не е вредно за потребителите и по какъв точно начин се намалява замърсяването на околната среда.

Представители на компанията отговориха, че повечето потребители на iPhone вече имат съвместимо зарядно устройство и че това решение намалява изхвърлянето на въглеродния емисии в атмосферата. Този отговор не удовлетвори бразилската агенция. Да напомним че „повечето“ потребители имат 5 W захранвания с USB-A конектор, останал от старите iPhone, а в новите смартфони се използва съвсем друг Lightning-USB-C кабел.

Според официалното становище на Procon-SP, захранващото устройство е важен компонент за използването на този продукт и продажбата на iPhone без захранване противоречи на Кодекса за защита правата на потребителите на Бразилия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари