Британски учени разработиха аудиоверсия на QR кодовете

0
14

Британска компания разработи специален софтуер, който дава възможност на притежателите на смартфони да обменят информация с мобилните устройства в непосредствена близост чрез специфичен звуков сигнал.

Приложението се нарича Chirp и целта на екипа, който го е разработил, е да улесни трансфера на данни между преносимия хардуер.

Софтуерът е дело на Animal Systems – стартираща компания, основана от University College London (UCL) през 2001 г.

Технологията на Chirp грубо може да се определи като аудиоверсия на популярните QR кодове, съобщава Дневник.

Когато изпращачът на информацията натисне бутон в приложението, то генерира аудиосигнал с продължителност две секунди, наподобяващ звук на механична птица.

След като той бъде засечен от друго мобилно устройство, софтуерът директно препраща потребителя към линк за сваляне на съответните данни.

Информацията, която потребителят желае да изпрати, първоначално се качва на cloud сървър на компанията, където се прикачва към интернет линк.

Приложението е безплатно за обикновените потребители, но корпоративните клиенти ще трябва да платят за интегрирането на услугата към свои софтуерни продукти и услуги.

За момента възможностите на Chirp са ограничени до изпращането на снимки, линкове или текстови съобщения до 140 знака.

Информацията се появява под формата на фийд, подобен на timeline на Facebook.

Предимството на Chirp пред други приложения, използващи cloud сървъри, е, че информацията може да бъде изпратена едновременно до няколко устройства, без да е нужно те да бъдат свързани или да имат достъп до безжична мрежа.

Ако получателят не е включен към интернет, сигналът се запазва и данните остават достъпни за сваляне, когато устройството се закачи към някаква мрежа.

В коментар пред BBC изпълнителният директор на компанията Патрик Бергел твърди, че технологията е уникална.

„Ние намерихме решение на проблема с нуждата две устройства да бъдат свързани, за да осъществят обмен на данни. Възможността да изпратиш информация на някого на „едно ухо разстояние“ е новост“, допълва той.

Услугата може да работи и на радиочестоти, и чрез системи за обществено известяване с високоговорители.

От компанията уверяват, че ще ограничават разпространението на линкове с порнографско или друго незаконно съдържание.

Други ограничения на информационния поток не са планирани.

Бергел допълва пред BBC, че компанията е патентовала звуковата технология.

Обменът на данни между две машини под формата на звук обаче не е новост.

Той е използван още при записите на софтуер на лентов носител под формата на звуков сигнал през 80-те години на миналия век.

Следващата стъпка на Animal Systems след пускането на приложението е да предложат ексклузивни услуги на корпоративните си клиенти.

Очаква се те да включват обратно изпращане на данни за потребителите, чиито апарати са получили изпратената информация, и гарантирано съхранение на демографския им профил на сървърите на фирмата.

По думите на Бергел основната цел на компанията е в бъдеще приложението да бъде фабрично инсталирано в апаратите на големите производители.

За момента то е достъпно за iPhone.

Очаква се Android версията да бъде пусната скоро на пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари