fbpx
6.8 C
София

Вашият телефон подслушва ли ви

Най-четени

Почти всеки от нас или е казвал, или е чувал някой да казва:

„Сигурен съм, че телефонът ме подслушва, защото току-що видях реклама на същото нещо, за което говорих преди малко!“

Онлайн рекламите определено намират начин да ни предлагат продукти и услуги, за които говорим и мислим. Значи ли това, че телефоните ни шпионират?

Вашият телефон не ви подслушва; Положението е много по-лошо

Категорично телефонът ви не записва вашите разговори и не ги качва на някакви сървъри, за да се анализират с цел да  ви атакуват обратно с реклами. Определено е трудно да повярвате на това, като се има предвид какви конкретни реклами ни се предлагат.

Технически виртуалните асистенти като Alexa и Google Assistant могат да записват клипове и аудио, когато случайно използвате думи, които ги активират и понякога тези записи се качват по сървъри. Тези записи се използват от различни специалисти, за да могат да се подобряват отговорите и самата работа на асистентите. Понякога ваши разговори могат да бъдат записани по описания по-горе принцип и някой да го чуе. Това обаче не е начина, по който досадните реклами достигат до вас. Истината за подслушването от страна на вашия телефон е доста по-плашеща.

Рекламодателите нямат нужда да подслушват

Обезпокоително лесно е за рекламодателите да правят точни предположения за това, което говорите или слушате без каквито и да е аудио записи. Те могат да вземат настоящите тенденции и да ги комбинират с основната информация, която имат за вас – демографски данни, местоположение, история на търсенията, навици за пазаруване, дневни навици и т.н. и на базата на всичко това могат да преценят доста точно що за човек сте и какви са вашите интереси, както и тези на близките ви хора. Като цяло ако нещо ви интересува, то със сигурност ще говорите за него.

Нека разгледаме един пример. Да кажем, че се срещате с приятел във фитнес зала. Малко преди да се видите, той е търсил в Интернет информация за нови ръкавици за тренировка. Известно време след това, той ви казва нещо от рода на, „Ох, търся си нови ръкавици за тренировка, че старите ми се скъсаха, но немога да си намеря подходящи.“ Разбира се, това не е нещо от съществено значение за вас и не обръщате особено внимание, но следващия път когато се озовете онлайн се случва така, че ви атакуват реклами за ръкавици за тренировки. При подобно развитие на ситуацията няма как да не си помислите, че именно чрез телефона ви сте станали жертва на поредното незаконно подслушване.

Дали телефонът ви е анализирал коментара на приятеля ви и решава да ви предложи ръкавици за тренировка?  Категорично, не, Google просто знае, че „две и две прави четири.“ Лесно е да се види от онлайн търсенията на вашия приятел, че се интересува от ръкавици за тренировки, а геолокацията от двата телефона показва, че очевидно сте прекарали време заедно. Няма никаква нужда от аудио записи, за да ви се предложи нещо свързано със ситуацията. Това е чисто и просто стандартно проследяване на данни и елементарни логически връзки. Фактът, че ръкавиците за тренировки са били част от вашия разговор е очаквано съвпадение.

Записването на разговори е много непрактично

Предлагането на реклами, свързани с това, за което си мислите или говорите наистина е толкова просто, но и адски ефективно. В действителност това, което правят рекламодателите е много по-резултатно от подслушването на лични разговори.

Да, технически е възможно някакъв софтуер в телефона ви да записва аудио и да го качва на отдалечени сървъри, но това би породило голямо натоварване върху ресурсите на устройството ви. Батерията ще умира за нула време, а мобилните ви данни ще преминат всякакви лимити. Поставянето на подобен шпионски софтуер във вашия телефон би трябвало да означава, че имате доста могъщи врагове и сериозна информация за укриване, какъвто обаче не е случаят с голяма част от обикновените хора.

Друго, което трябва да се има предвид е колко много байтове е един качествен аудио запис, в сравнение с няколко търсения или пък история на търсенията. Представете си колко средства са необходими за преноса, съхранението и обработването на звук от милиони телефони в продължението само на един ден. Това просто не е осъществимо, дори и за Google.

Вашите разговори не са толкова ценни

Добре, нека предположим, че големите компании, с почти неограничените им ресурси, разполагат с тайна лаборатория, в която съхраняват всички разговори на техните клиенти и ги анализират, за да могат да ги таргетират с реклами. Такъв проект би бил огромна загуба на време, пари и енергия. Причината за това е, че за рекламодателите вашите приятелски разговори не си струват прослушването.

За каквото и да си говорите сега, рекламният софтуер, вероятно от много по-рано, знае от какво се интересувате вие и вашите приятели. Вашите актуални интереси и обсебвания са стари вести за компании като Google. Последният филм, който сте гледали, харесали и коментирали с колегите си, има голяма вероятност Google да го е предположил още преди да решите да отидете на кино, а колко ви е харесал филма се разбира от взаимодействието ви с телефона по време на прожекцията.

Като капак на всичко, хората много често лъжат за техните интереси когато разговарят. Колко пъти ви се е случвало да заявите, че харесвате нещо, което допада на ваш приятел само от куртоазия, или просто казано да не го обидите. На тази база едва ли ще останете възхитени от предлаганите ви реклами. Това, което никога не лъже е историята на сърфирането ви в Интернет!

Как да спрете тези смразяващо точно реклами

И така, ако заглушаването на микрофона на телефона няма да ви подсигури нужната поверителност, тогава как можете да спрете подозрително точните реклами? За съжаление не може да направите много по въпроса.

Едва ли би било пресилено, ако кажем, че поверителността в Интернет е мит. Вашият смартфон е като гъба, която поглъща всяка важна информация за вас и почти всеки, който поиска може да я получи. Разбира се може да намалите количеството данните, които са достъпват от други лица като отделите време да се заровите в настройките за поверителност на Google, или пък ако се обърнете към популярни услуги предлагащи по-висока степен на защита на поверителността като DuckDuckGo и Signal. Използването на VPN, също може частично да помогне, но и тази технология има своите недостатъци.

Няма решение, което да предлага 100% защита. Има безброй начини за проследяване на вашите сесии в Интернет, независимо от това какви приложения и услуги използвате. Дори да спрете GPS следенето, това няма да ви помогне много, защото други точки като околни Bluetooth и Wi-Fi сигнали правят преодоляването на следенето много трудно.

Така че вместо да се притеснявате от шпионски записи на вашите разговори, по-добре не правете нищо с телефона си, от което се притеснявате или пък въобще не го носете по места, за които не искате никой да разбира. Друго крайно решение е просто тотално да изключите достъпа си до Интернет, ако това въобще е възможно в наше време.

В крайна сметка трябва да сме наясно, че когато използваме какъвто и да е продукт, фирмата производител ще се опита да вземе всичко възможно от и за нас. Това обаче едва ли трябва да ви притеснява, като се има предвид, че обикновените хора няма какво толкова да крият. Единствената горчивка е, че компаниите печелят един път от услугата или артикула, който сме закупили от тях, като обаче регистрират още повече приходи след като продават и препродават данните ни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини