С цел осигуряване конфиденциалността на разговорите на висшите офицери, руското министерство на отбраната поръча производството на специализирани защитени мобилни телефони с цена 115 000 рубли ($2030).

Мобилните устройства се произвеждат от федералното държавно предприятие „Научно-технически център Атлас“ по специална поръчка на министерството. Всички телефони са сглобени ръчно. Новите устройства могат да криптират телефонните разговори и по този начин осигуряват конфиденциалността на висшето военно командване.

Това са ексклузивни устройства, които няма да се произвеждат масово. „Атлас“ може да произвежда около 100 телефона от подобен клас годишно. Преимуществото на новите мобилни устройства е в това, че благодарение на криптографската защита, могат да бъдат използвани в обикновените стандартни GSM мрежи и не се налага въвеждането на някакви специални SIM-карти.

Министерството е избрало за мобилен оператор на новите телефони да бъде „Мегафон“, понеже тази компания поддържа всичките изисквания на военните.

С цел съхраняване на конфиденциалността, на военнослужещите от висшия ешелон е препоръчано прекратяване използването на социалните мрежи и изключване на геолокацията. Препоръчва се използването на телефони с бутони, понеже надеждността на сензорните устройства се счита за недостатъчна.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Методи Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Методи Дамянов
Методи Дамянов

Браво! Време е да се даде отпор на сащ, които са агресор, терористи и световен поробител!