Владислав Иванов, Motorola: „Covid-19 промени потребителските навици. В момента имаме повече продажби от преди кризата“

Компанията най-сетне има своя достоен флагман EDGE+, продължава силното представяне на G серията, скоро може да очакваме нови One модели

0
4625
Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа и Австрия. Toй имa дългoгoдишeн oпит в тexнoлoгичния ceĸтop, ĸaтo в нaчaлoтo ce зaнимaвa c тъpгoвия нa ĸoпиpни мaшини в eднa oт вoдeщитe мapĸи нa пaзapa. Πo-ĸъcpo paбoти в K&К и "Coлитpoн", зa дa cтигнe дo Lеnоvо, ĸoгaтo пpeз 2012 гoдинa тexнoлoгичния гигaнт cтapтиpa бизнec aĸтивнo в Бългapия. Toй пpeминaвa пpeз няĸoлĸo лидepcĸи пoзиции и oтгoвapя зa пpoдaжбитe в бизнeca c ĸoмпютpи, лaптoпи и тaблeти.
През последните няколко месеца една от компаниите, създали най-много новини на смартфон пазара, несъмнено е Motorola. За всички, които се интересуват от динамичния свят на телекомуникациите, не е изненада, че генерален мениджър на компанията за Югоизточна Европа и Австрия е българин. Това ни провокира да „откраднем“ малко от ценното му време и да го помолим да коментира за вас, нашите читатели последните новини около компанията и технологичния свят
Повлия ли и ще повлияе ли на производството и дистрибуторската мрежа на Motorola Covid-19? Имаше ли затворени заводи, възстановен ли е производствения процес?

Covid-19 има няколко аспекта за нас:

Производствен. Ние бяхме първите, които пострадаха още в Януари, далеч преди въобще да се чуе в Европа за този проблем, получихме информация от Китай, че ключови компоненти няма да бъдат доставени, затворени фабрики и наред с това почти нищо не може да бъде произвеждано в рамките на няколко седмици, нефункциониращи логистични канали. Получи се ефекта на доминото, като пред очите ни падаха едно след друго важни звена, но компанията показа, че неслучайно сме поставени на 15-то място в света по Global Supply chain (by Gartner 2020) и успя да възстанови всичко до края на Март.

Карантина на пазара. С оглед, това че влязохме в карантината без стокови наличности, ние имахме тежък карантинен период, но започнахме възстановяване с първите доставки, за да излезем с по-силни продажби от преди периода на карантина.

Потребителски. Анализите ни показват, че Covid-19 промени потребителските навици и размести пластове в нашата индустрия. На тази база ние започнахме да стоим по-добре, и да реализираме по-добри продажби, с оглед това, че политиката ни за България специално е да предложим на клиентите най-доброто съотношение цена-качество. Хората започват да правят своят избор по-рационално, което ни дава предимство.

Наблюденията ни са, че сериозно анализирате потребителските навици и търсенето на българина. Как се промени то през последните години? Остава ли предимно ценово ориентиран потребителят в България?

Моите наблюдения са, че потребителят в България има профил на повечето Източно-европейски потребители. Бих казал, че всеки купува спрямо бюджетите си, като има ясно оформена структура на ценовите сегменти, най-малко клиенти разбира се са в най-високите ценови класове, оформя се отчетливо масови продажби в средните ценови сегменти. Средностатистическият потребител в България избира смартфон на база: да е от познат производител, да е видял реклама на продукта, да си го е купил съседа и в магазина да му е препоръчан от продавач – консултантите.

Как стои бранда на българския пазар? Може ли да споделите с нас информацията, която имате? Пазарен дял, брой продадени смартфони?

Оформяме се, като трета марка в България, като продаваме все повече и повече на база това, че предлагаме на клиентите най-доброто съотношение между качество и цена. Това нещо ще се вижда все по-отчетливо занапред, като ще изненадваме пазара с все по-агресивни предложения за все-по стойностни продукти.

Преди време компанията открито беше заела позиция, че се фокусира над клиентите в средния ценови клас? Как се променя това сега?

Нашата сила в момента са продуктите в средния ценови клас, където имаме безспорно предимство в продукт-цена, като мога спокойно да заявя, че предлагаме най-доброто на клиентите в цени до 300-400лв, но това не ни е достатъчно и започнахме да инвестираме и в по-високи ценови класове. В последните години нямахме създадени модели, които да позиционират марката във високият сегмент, но променихме това с пускането на иконата Razr, както и флагшипа Edge+. Това разбира се е само началото за нас в тази област на високият клас устройства, но е важно, че даваме на пазара нещо, което е различно и интересно.

Наскоро представихте впечатляващата двойка смартфони Edge и Edge+ Не остана ли твърде дълго Motorola без своя флагман?

Да, дълго време бяхме без представител в тази област, но да кажем, че едва сега дойде момента за тези модели. Това стана благодарение на мощната подкрепа от страна на Qualcomm & Google, както и на добрите резултати и профитабилност в последните 2 години. Приоритет пред нас от тук насетне е да растем в Европа, като това изисква да поддържаме конкурентност във високият сегмент устройства.

Нека кажем няколко думи за Edge+. Читателите скоро ще прочетат нашето ревю, но кое бихте отличили вие?

Най-отличителното е ергономичността на устройството. В момента, в който го хванете, то ляга в ръка и това е голямата разлика от преки конкуренти. Телефона стои балансиран и удобен. От там нататък е лесно, ние предлагаме най-доброто, като харуер, което индустрията предлага днес. Мощен процесор, 12GB оперативна памет, огромна батерия 5,000мАч, 108Мпх камера и т.н. Нещо, което няма да намерите в конкурентни модели е звука на този телефон. С две думи, това е телефона с най-добрър звук, подкрепен от 3.5мм жак.

Предвид на създалата се ситуация в момента около пандемията няма ли да е по-трудно скъп модел като Edge+ да се продава?

При всички положения този модел ще е по-трудно да се продава, с оглед ситуацията, но и това че клиентите се доверяват на нещо, което познават. Ще отнеме време, но важното за нас е, че ще предложим най-добрият продукт на пазара, за най-балансирана цена за тях. Няма да им се налага да плащат за красиви реклами закупувайки модела, нито да имат непоискани апликации, които да им създават проблеми със сигурността в бъдеще. С две думи, ще търсим клиентите, които правят рационален избор.

Един от най-интересните телефони, които сме виждали в последната година е новият RAZR. Забави ли се много Motorola RAZR? На какво се дължи това и повлия ли на продажбите? Какъв е интересът към него в България, особено предвид факта, че той е първият, предлаган с eSIM?

Рейзър е разработван в Чикаго няколко години. Със сигурност такава иновация трябва да бъде пусната, когато всичко е готово напълно, за да не се допускат неприятни изненади. Въпреки това, Рейзър е първият в света по вида си, като предлага няколко уникални предимства на клиентите.

Първото, което го отличава е наличието на втори дисплей, с който можете да правите абсолютно всичко, при затворен телефон – дори да пишете съобщения, да ползвате Google Maps и т.н.

Второто е уникалната панта, която огъва дисплея вътре в телефона, като прави възможно така нареченият Zero Gap при затварянето. Така телефона придобива много компактни размери в тънкост.

Можем ли да очакваме вече по-често появата на подобен тип устройства?

Мисля, че всички марки ще опитат да репликират това, което направихме с Рейзър и до 2-3 години това ще бъде новият форм фактор. Аз лично очаквам много устройства, наподобяващи оригинала.

Кои са най-продаваните модели на Motorola в България?

Към момента се очертава модела Motorola G8 Power Lite & Motorola G8 Power, въпреки, че току що стъпиха на пазара. Много добри продажби реализираме и с модели от предни периоди, които все още актуални: Motorola One Action, Motorola E6 Plus;

Може ли същия коментар за останалите пазари – американския, европейския като цяло? Колко стана пазарният ви дял в Европа?

Моторола е много силна марка в Американските пазари, като в Латинска Америка сме втора марка, а в Северна Америка трета. Следващата стъпка пред нас е да инвестираме в Европа и да се представим с двуцифрен пазарен дял. Имаме силен екип за да го постигнем, имаме най-доброто портфолио в индустрията също така, така че започва нашият период.

Какво се случва с G серията? Интересът към нея все още ли е толкова голям?

Да това е най-продаваната ни серия. Мисля, че надхвърлихме глобално 100 милиона продадени телефона от тази серия, както казах по-рано дори в момента, най-интересните устройства са от тази серия.

Motorola One моделите? Как се представиха те миналата година, да очакваме ли нещо ново на това поприще?

О, Да! Очаквайте всичко от нас. Ще бомбардираме с модели, които ще са от кункурентет по-конкурентен.

Във времена, в които всички предричат предстояща финансова криза, какви смартфони можем да очакваме в следващите месеци?  Ще има ли акцент над по-евтините модели?

Не. Продължаваме в нормален ход. Както споменах, продаваме повече телефони в сравнение от преди кризата, което показва, че взимаме пазарен дял от други марки. Това е факт, на база това, че нашето портфолио е доста по-адаптирано за тази ситуация.

На колко време е нормално човек да сменя своя смартфон?

Аз го сменям на 4-5 месеца, баща ми на 4-5 години. Средно в България цифрите показват 2-3 години ползване на един телефон. Обикновено икономически активните членове на семейството ги сменят на годишна база и след това използваният телефон преминава към деца, възрастни родители и т.н. С повишаване нивото на икономиката разбира се, цикъла на ползване очаквано се скъсява. Хората ще се нуждаят от нови телефони, за да имат 5G примерно и т.н. Надявам се да могат да си позволяват ново устройство ежегодно. Това ще означава, че имат доходи и живеят нормален живот.

4.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари