fbpx
15.2 C
София

Времето е пари: технологиите за бързо зареждане – втора част

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В първата част разгледахме най-разпространените стандарти за бързо зареждане на смартфоните – Quick Charge и USB Power Delivery. Сега ще се спрем на останалите технологии и стандарти, които също могат да бъдат наречени бързи.

Apple

От 10 години Apple традиционно поставя в комплектите с iPhone зарядни устройства, осигуряващи 5V/1A. Но това съвсем не означава, че айфоните не могат да се зареждат по-бързо. Започвайки от iPhone 6, потребителите обърнаха внимание, че ако се използва 12 V зарядно от iPad, смартфонът се зарежда по-бързо. Телефонът не взема максималните 2,4 А, но използваният 1,5-2А ток също е много добре и iPhone се зарежда съществено по-бързо. Дори се оказа, че Plus версиите се зареждат с по-силен ток, отколкото обикновените модели.

Но и това е бавно. Докато конкурентите за половин час зареждат своите батерии до 50-60%, тук това са едва 20-20%. Едва миналата година Apple реши да използва бързо зареждане, съответстващо на стандарта Power Delivery (PD). За използването на PD е необходим оригинален Lightning — USB-C кабел, зарядно с поддръжката на PD и iPhone 8 или по-нов модел. Apple препоръчва своите зарядни с мощност 29-87 W, но не забранява употребата на други. Ако тези условия са изпълнени, зареждането е с 50% по-бързо. Това е малко по-малко от от конкуренцията, но е сериозно по-бързо отколкото използването на адаптера от iPad и многократно по-бързо от поставеното в комплекта 5V/1A зарядно.

Естествено, възниква въпросът, кои външни захранвания могат да се използват? Отговорът е ясен – съвместимите с PD. Ако се използват зарядни без неговата поддръжка, например с поддръжката на Quick Charge 3, възможни са различни варианти. В най-лошия случай ще се използват стандартните 5V/1A, а в най-добрия случай ще се получи зареждане като от адаптера на iPad с ток между 1 и 2 А. Важно е да се използва оригиналния Lightning — USB-C кабел или сертифициран от Apple кабел. Евтините кабели от някои големи онлайн магазини могат да повредят iPhone!

Huawei Fast Charge Protocol (FCP), Samsung Advanced Fast Charging и Motorola Turbo Power

Тези технологии ненапразно са поставени заедно, понеже те са клонинги на QC 2.0. Създаването на FCP е разбираемо – Huawei разполага със собствените процесори Kirin, така че промяната на технологията е логично. Но Samsung и Motorola използват предимно процесорите на Qualcomm, и техните технологии за бързо зареждане са на практика обикновено ребрандиране.

Тези стандарти са съвместими с QC 2.0 и са съвместими помежду си. С изключение на FCP, но тези зарядни почти винаги поддържат протокола на Qualcomm. Максимумът дава зарядното на Motorola – до 25 W. Що се отнася до процентното зареждане за определено време, всеки производител има собствена версия. Така например, Moto X Force (3760 mAh) за 45 минути се зарежда до 80%.

MediaTek Pump Express+

Тази технология можеше да бъде представена в предишната точка, понеже също е клонинг на QC. Но за разлика от технологиите от типа на Samsung Advanced Fast Charging, които спряха да се развиват, PE+ има цели три версии:


Лесно можем да забележим, че първите две версии са пълно повтаряне на QC стандартите. Освен това, същата LeEco имаше зарядни, съвместими както с QC, така и с PE.

Разликите започват с PE+3.0 – ако Qualcomm в QC 4.0 продължава да използва слаб ток (1-2 А) при високо напрежение (до 20 V), MediaTek тръгна по друг път. Тук напрежението варира от 3 до 6 V, а токът може да достига над 6 А. Като се има предвид, че повечето кабели са проектирани за ток до 3 А, то за PE+3.0 е необходим специален кабел.

Що се отнася до поддържаните чипове, то това е по-голямата част на SoC, предлагани от MediaTek. Доста странно компанията не разпространява пълния списък. Но Meizu Pro 6 с Helio X25 например и 2650 mAh батерия, се зарежда само за един час.

Що се отнася до обратната съвместимост, официално тя липсва! MediaTek казва само, че стандартите PE+2.0 и 3.0 могат да работят паралелно и могат по желание на производителите да се поддържат заедно в мобилните устройства.

OPPO VOOC и OnePlus DASH Charge

По принцип OPPO и Vivo принадлежат на концерна BBK Electronics и разликата в техните технологии за бързо зареждане е само в наименованията. Технологията VOOC за първи път се появи в смартфона Oppo Find 7 през 2014 година, като след това продължи да се използва в устройствата от сериите F, R и N. Що се отнася до OnePlus, първият смартфон с поддръжката на DASH-VOOC е OnePlus 3, като след това тази технология продължи да се използва във всеки нов смартфон на OnePlus.

Какви са особеностите на тази технология? Както и MediaTek, OnePlus реши да увеличава тока, а не напрежението, като в крайна сметка използва 20 W. Само че по друг начин – използвайки 5V/4A. Можем да си помислим, че ще има прегряване. Но за всичко е помислено – OnePlus едновременно зарежда две еднакви банки с по-слаби токове, с което нагряването се намалява.

До какво доведе това? Много ясно – ако искате да използвате DASH, необходими са оригиналното зарядно с оригинален кабел. Все пак, при използването на чужди зарядни се получава зареждане с 5V/1,5A. Тоест, компанията „убиец“ на флагмани измисли свой, с нищо несъвместим стандарт.

Скоростта на зареждане е добра – 60% за 35 минути, но добре трябва да се обмисли дали си струва.

Huawei SuperCharge

Докато зарядните с поддръжката на Huawei FCP често са несъвместими с QC 2.0, то Huawei тръгна по друг път и създаде изцяло нов формат за бързо зареждане, който не е съвместим с нищо друго. Що се отнася до характеристиките – стандартът по нещо прилича на DASH – има 4,5V/5A. Разбира се, трябва да се използват оригиналните зарядно и кабел.

Но това са цели 22,5 W за зареждане на акумулаторната батерия. По този параметър Huawei е безспорният лидер. Така например Huawei Honor 10, който има 3400 mAh батерия изцяло се зарежда само за 73 минути, а това е един впечатляващ резултат.

Meizu Super mCharge

На изложението MWC 2017 компанията Meizu успя да учуди всички, като представи наистина бързо зареждане. С тази технология 3000 mAh батерия се зарежда до 60% само за 10 минути, а изцяло – само за 20 минути.

Това се постига с небивалата мощност на зареждане от 55 W. Това е 2,5 пъти повече, отколкото дават DASH и SuperCharge. Използват се 11 V и 5 A, като компанията казва, че кабелът към това зарядно издържа цели 160 W (20V/8A) и позволява над 10 000 включвания и изключвания, като при зареждането температурата не се повишава над 39 градуса по Целзий.

Технологията е интересна, но още я няма на пазара, въпреки че от нейния анонс измина повече от една година.

 


Виждаме, че всеки по-голям производител на смартфони е разработил собствена технология за бързо зареждане, която като правило е несъвместима с конкурентите. Това не е много добре за потребителите. Но Apple и Qualcomm започнаха да преминават към общия стандарт Power Delivery и можем да се надяваме, че техният пример ще последват и останалите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини