Всеки пети продаден в света мобилен телефон е с бутони – проучване

0
124

Бутонните телефони заемат 21% от световния пазар на мобилните апарати, съобщава Dailycomm, позовавайки се на проучване на Strategy Analytics. Така например, през 2016 г. на пазара са постъпили 396 милиона обикновени бутонни телефони с функции за осъществяване на повиквания и изпращане на SMS, а общо са продадени 1,88 милиарда мобилни телефона.

Най-големият производител на телефони в тази категория е Samsung – тя е продала 52,3 милиона апарата, заемайки пазарен дял от 13%.

„Експертите посочват, че Samsung държи лидерството, благодарение на дълбокото си присъствие на пазара и широката продуктова гама от модели, ползващи се с непреходна популярност, като Xcover 550“ – отбелязва изданието.

На второ място е компанията HMD Global, пускаща устройства под марката Nokia. През миналата година компанията е доставила 35,3 милиона бутонни телефона, заемайки 9% от пазара.

„Финландският бранд поддържа добра репутация в сегмента на традиционните мобилни телефони, за сметка на лесните си за използване и евтини модели, като Nokia 230 с поддръжка на две SIM-карти“, смятат анализаторите.

Челната тройка от лидери се затваря от компания TCL-Alcatel с показател от 27,9 милиона телефона и 7% дял от пазара.

„Въпреки загубата на позиции в смартфон сегмента, бутонните апарати на TCL-Alcatel остават търсени в Латинска Америка и другите региони, където купувачите са чувствителни към цените“ – коментират от компанията.

Всички останали брандове заемат 70,8% от пазара на мобилните телефони.

Анализаторите посочват, че въпреки нарастващата популярност на смартфоните, бутонните телефони остават много популярни на развиващите се пазари и по-специално в Индия и Африка.

„Въпреки това, в повечето случаи бутонните телефони носят на производителите доста малка печалба. Така, че разработчици, като Nokia и Samsung трябва да поддържат високи обеми на доставките и да контролират нивата на разходите, ако искат да запазят рентабилността в бъдеще“ – смятат експертите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари