Всичко, което трябва да знаем за новата SoC Kirin 990 5G

4
1336

По време на голямото изложение IFA 2019 китайският технологичен гигант Huawei представи новата флагманска система върху чипа Kirin 990. Сега бе публикувана по-подробна информация за неговите технически характеристики. Очаква се чипът да бъде използван в новата серия смартфони Huawei Mate 30, анонсът на които бе обявен за 19 септември.

Kirin 990 има интегриран 5G модем

Това е една от най-важните особености на този чип. Kirin 990 е първата в света флагманска SoC с интегрирана поддръжка на мобилните мрежи от пето поколение, която излиза на пазара. За негов аналог може да се счита анонсираният неотдавна Exynos 980 на Samsung, но неговите масови продажби едва ли ще започнат скоро. Освен това, още през месец май тази година формално бе анонсиран 7 nm система върху чипа MediaTek 5G с интегрирания модем Helio M70, но оттогава няма нова информация. Предлагат се две версии на Kirin 990 – едната с поддръжката на 5G, а другата без 5G. Логично е Huawei да използва топ-версията в своите най-добри смартфони.

В спецификациите на Kirin 990 5G се казва, че се поддържат скорости до 2,3 Gb/s при сваляне на данни и до 1,25 Gb/s при качване. Поддържат се само диапазоните под 6 GHz (Sub-6 GHz) и не се поддържа стандарта с милиметрови вълни (mmWave). Huawei заяви, че mmWave се използва единствено в САЩ, а там китайският производител не може да продава своята продукция. Разбира се, поддържат се всички предишни поколения мобилни връзки.

Технологичният процес

Новата SoC се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес с помощта на най-новите технологии TSFC 7FF + с EUV. Чипът има 10,3 милиарда транзистори. Да отбележим, че новите технологии се използват само при версията с вграден 5G модем. По-опростеният вариант с поддръжката само на LTE също се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес, но той е като Kirin 980 – без използването на най-новите технологии. По принцип новите производствени технологии дават възможност за изготвянето на по-компактни и по-ефективни чипове.

Kirin 990 е по-добър от Qualcomm Snapdragon 855

Според резултатите от първите тестове, Kirin 990 се представя по-добре от флагманския Snapdragon 855 на Qualcomm. Според Geekbench, процесорът на Huawei превъзхожда своя конкурент с 10% в едноядрен и с 9% в многоядрен режим. И още, ефективността на най-мощните ядра на Kirin 990 е с 12% по-висока от Snapdragon 855, а при средните и икономичните ядра ефективността е по-висока съответно с 35% и 15%.

Да уточним. че Kirin 990 5G разполага с 8 процесорни ядра. Двете са бързи и работят с тактова честота 2,86 GHz, следващите две са със средна производителност и работят с честота 2,36 GHz, а останалите четири са икономични и работят с тактова честота 1,95 GHz.

Kirin 990 е първият в света чип с ISP 5.0 (BM3D) за намаляване на шума при DSLR

По време на презентацията на тази особеност бе отделено много внимание. Huawei подчерта, че новият чип осигурява най-доброто погасяване на шума при използване на DSLR режима. Това е постигнато чрез използването на новите алгоритми за филтриране (Block Match 3D), които значително подобряват възможността за обработка на изображенията, получени от камерите на мобилното устройство.

Kirin 990 поддържа записа на 8К видео

И в това отношение новият чип на Huawei е първият в света. Новата SoC осигурява записа на 8К видео при скорост 30 кадъра в секунда, дори и при задействан HDR режим. Освен това, новите алгоритми за обработка на изображенията се използват и при записа на видео и подобренията на качеството са ясно забележими.

Графичният процесор е същият, но неговата производителност е увеличена

GPU в новия Kirin 990 е останал същият, използван в миналогодишната система върху чипа Kirin 980. Но направените промени са значителни. Вместо 10-те графични ядра, използвани в предишния чип, новият графичен процесор разполага с 16 ядра. Според разпространилата се неофициална информация, тактовата честота е останала същата – 700 MHz.

Kirin A1: копроцесор за по-малко интензивните задачи

За да стане Kirin 990 още по-производителен, Huawei е интегрирал копроцесора Kirin A1, който освобождава централния процесор от редица базови процеси, които работят във фонов режим. Това са например, синхронизацията на различните устройства при използването на Bluetooth безжична връзка, декодирането на звука и приложенията, които не изискват особен процесорен ресурс. Благодарение на този подход натоварването на основния процесор е намалено, а общата производителност се е увеличила.

Копроцесор за алгоритмите с елементи на изкуствен интелект

Едно от най-сериозните преимущества на новата система върху чипа Kirin 990 е наличието на Neural Processing Unit (NPU) с архитектура DaVinci. Китайският производител подчерта, че новият NPU значително подобрява дори и ежедневната работа. Huawei използва тази технология в Kirin 810, но в новия Kirin 990, Neural Processing Unit е значително по-икономичен.

Kirin 990 трябва да се появи още през месец октомври

Както казахме по-горе, анонсът на първото мобилно устройство с новия чип Huawei Mate 30 трябва да се състои на 19 септември тази година, а продажбите на смартфона се очаква да започнат след около две седмици – през месец октомври. Флагманската серия на новите смартфони на Huawei ще бъде първата с новия чип.

Honor ще представи по-евтини мобилни устройства с Kirin 990

Приятна новина, която е съвсем логична и очевидна. Навярно всеки е забелязал, че новите разработки и технологии най-напред се появяват във флагманските устройства на Huawei, а след известно време започват да се използват и от бранда Honor, който ги предлага при по-достъпни цени. Засега се знае, че първият смартфона на Honor, базиран на системата върху чипа Kirin 990 5G ще бъде Honor V30. Очевидно е, че в най-близко бъдеще телефоните с новата SoC Kirin 990 ще стават все повече.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари