fbpx
-1.1 C
София

Възможно ли е скенерът Touch ID в iPhone 6 да бъде заобиколен?

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.
Touch ID скенерът дебютира през миналата година в iPhone 5S. Тогава обаче все още не беше ясно дали той наистина ще е необходим, но новият iPhone 6 получи още и NFC-чип, а Apple представи безконтактната платежна услуга Apple Pay.

Известно е също, че Apple Pay е предназначен да замени обичайните пластмасови карти, които не могат да осигурят необходимата увереност и безопасност. Но безопасен ли е самият Apple Pay? На този въпрос отговаря Марк Роджърс от водещия блог Lookout.

Тъй като удостоверяването в Apple Pay се извършва чрез използване на скенера за пръстовите отпечатъци Touch ID, Роджърс си постави за задача да го заблуди и преодолее. През изминалата година, той успя да излъже Touch ID в iPhone 5S с фалшив пръстов отпечатък. Дали този път обаче ще успее? Роджърс е забелязал, че вече скенерът в iPhone 6 е по-чувствителен в сравнение със скенера от iPhone 5S, или чрез увеличаване на разделителната способност или чрез увеличаване на зоната на сканиране.

Тези фалшиви отпечатъци от пръсти, които той използва при iPhone 5S, бяха отхвърлени от iPhone 6 и за заблудата на устройството е нужен перфектно точен отпечатък с чиста и плътна повърхност. Създаването му в научна лаборатория не е трудна работа, но не всеки престъпник има достъпа и необходимите умения, а простото вземане на пръстовия отпечатък върху лъскава повърхност няма да е достатъчно. Това означава, че удостоверяването с помощта на Touch ID може да стане само със задълбочена подготовка и добре планирана атака върху личността. Като цяло обаче, за потребителя това вече е повече от надежден механизъм за защита.

Със създаването на своя собствена разплащателна система, Apple си постави и друга цел – да направи процеса много прост. И тя успя. Според Роджърс, новият Touch ID почти винаги разпознава собственика на iPhone, така че не са необходими повторните опити за удостоверяването.

Припомняме Ви, че за връзката с платежния терминал, Apple Pay използва NFC. В същото време не се предава самия номер на кредитната карта, а само обозначаващите я данни. Apple Pay услугата ще бъде пусната в САЩ през октомври.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини