Въпреки американските санкции, Huawei разработва новия 3 nm чип Kirin 9010

7
1728

Към средата на миналата година администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп забрани използването на американски технологии за Huawei. Тази забрана засегна и производството на чипове от външни компании по поръчка на Huawei.

Миналата година Apple и Huawei бяха първите компании, които започнаха да използват в своите мобилни устройства процесори произвеждани чрез 5 нанометров технологичен процес. Но сега заради наложените санкции и ограничения, достъпът до всички производствени мощности в света, в които се използват американски технологии, са забранени за Huawei и китайският технологичен гигант започна да изостава и да отстъпва на конкуренцията. Но сега се появи информация, че Huawei продължава работата върху своите нови чипове и сега се подготвя да замени Kirin 9000, който се произвежда чрез 5 нанометров технологичен процес, с новия чип Kirin 9010, който се произвежда чрез 3 нанометрови технологии. Новият чип вече се разработва от най-добрите специалисти на Huawei въпреки ограниченията от страна на САЩ.

Не се уточнява по какъв начин Huawei ще се справи със забраната за производство на процесори от предприятията, в които се използват американски технологии.

Редица аналитици са на мнение, че избраният наскоро президент на САЩ Джо Байдън, навярно няма да продължи търговската война с Китай и ще прекрати санкциите срещу Huawei, които са дело на неговия предшественик. Байдън встъпва в длъжност на 20 януари тази година, след което се очакват големи промени в политиката на САЩ. Напълно е възможно санкциите срещу Huawei да бъдат свалени.

4.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари