fbpx
-4.7 C
София

В Европа влезе в сила законът за цифровите пазари

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Европейският парламент и Европейската комисия официално обявиха за влизането в сила на така нареченият Digital Markets Act или Законът за цифровите пазари. Новият закон има за цел да осъществява регулация дейността на най-големите технологични компании в държавите участнички в Европейския съюз.

Digital Markets Act важи за компаниите с годишни приходи в размер над 7,5 милиарда евро или с пазарна капитализация не по-ниска от 75 милиарда долара. Освен това, въпросните компании трябва да имат не по-малко от 45 милиона активни потребители на територията на ЕС. Законът ще важи в продължение на три години, но срокът може да бъде удължен.

Тези правила очевидно важат за Apple и Google, но пълният списък ще бъде публикуван през пролетта на 2023 година. Има гратисен период от шест месеца, след които корпорациите ще бъдат следени за стриктното изпълнение на Digital Markets Act.

  • Основни моменти в европейския Закон за цифровите пазари
  • Компаниите трябва да разрешават инсталирането на приложения от външни източници
  • Потребителите трябва да имат възможност да премахват предварително инсталираните приложения
  • Разработчиците трябва да могат да използват и други разплащателни системи за получаване на своите приходи, освен платежните системи на корпорациите
  • Не се разрешава използването на потребителските данни за борба с конкуренцията

Това означава, че Apple ще трябва разреши инсталирането на приложенията в iPhone да става не само чрез App Store, а и от външни източници.

Глобите за територията на ЕС са сериозни: при неспазване на закона – 10% от годишния оборот, а при повторно нарушение – 20%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини