В Китай създадоха приложение за борба с корупцията

0
31

Прокуратурата на града на централно подчинение Чунцин в югозападната част на Китай е разработила приложение за смартфони, работещи под управлението на операционните системи Android и iOS, което позволява на потребителите незабавно да докладват за случаи на корупция от страна на държавните чиновници. Както съобщи днес вестник „Хуанцю шибао“, програмата, наречена „Пазете се от длъжностни престъпления“, вече е достъпна за изтегляне за мобилни устройства.

Приложението ще позволи на гражданите да подават сигнали до прокуратурата за случаи на подкупи и злоупотреба с власт от страна на чиновниците, като наберат номера на ведомството или онлайн, като посетят сайта му само с едно докосване на екрана. „Програмата опростява процедурата за докладване на длъжностни престъпления. Главната ѝ цел е да се напомни на овластените служители, че ги наблюдава зоркото око на обществеността“, коментира представител на китайската прокуратура.

Новото приложение има и обучаващ характер. Например, то предлага инструкция, чието съдържание запознава потребителите с това, кои действия на чиновниците са правомерни и кои – не, за да могат в бъдеще те самостоятелно да предотвратяват случаи на корупция.

Както бе съобщено по-рано от китайските медии, за първите шест месеца на тази година прокуратурата е разследвала повече от 9700 случаи на корупция и злоупотреби от страна на държавните служители. Неправилните им действия са нанесли щети на държавната хазна в размер на 1,77 милиарда юана ($ 287 млн.). В периода от 2007 до 2012 над 660 000 чиновници са понесли наказание заради корупция.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за