4.2 C
София

В Малайзия бе представен телефон за правоверните мюсюлмани

Най-четени

Преди четири години Nokia представи смартфона Nokia N73 Special Edition, ориентиран към хората, изповядващи исляма. Две години по-късно LG решиха да не останат по-назад и лансираха специални версии на LG GD335 и LG KP500N, съдържащи „ислямски“ софтуер. Днес в Малайзия местната компания Enmac представи телефона Enmac MQ710, предназначен за правоверните мюсюлмани.

Според The Daily Telegraph, в телефона е зареден текстът на Корана на арабски език и преводът му на още 29 езика, както и аудио книга с Корана и сборниците с хадиси (разказите за делата и думите на Пророка Мохамед).

Телефонът също така има няколко други специални приложения, които, според разработчиците, ще бъдат от полза на мюсюлманите. Например, програмата Qibla Compass показва в коя посока е Мека (всеки мюсюлманин трябва да обърне лицето си натам по време на молитва). Програмата Zakat Calculator изчислява размера на милостинята закат (данък върху недвижимото имущество в полза на нуждаещите се). Hajj Guide съдържа инструкции за това, как правилно се изпълнява поклонението Хадж, а Tasbeeh Counter замества молитвената броеница.

На страницата на производителя се съобщава също, че по време на молитва, телефонът автоматично преминава в безшумен режим.

Устройството е оборудвано с 2,8-инчов сензорен екран с резолюция от 240 х 320 пиксела и може да работи с две SIM-карти. То разполага с FM-радио и камера за видеозапис. Цената на Enmac MQ710 е 499 малайзийски рингита, или около $ 160.

В допълнение към телефона, Enmac ще представи и други устройства за мюсюлманите, включително плеъри и нетбуци. На всяко от тях ще се зарежда Корана – под формата на аудио книга или в текстова версия.

През 2009 г. в мрежата бе пусната бета версия на сайта за търсене ImHalal. Услугата е предназначена за правоверните мюсюлмани и трябва да им помогне да използват интернет, без да нарушават законите на исляма.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини