fbpx
-0.2 C
София

В App Gallery на Huawei са открити злонамерени приложения инсталирани милиони пъти

Най-четени

Анализатори на злонамерен софтуер са открили опасни приложения, в които има внедрен троянски кон и инструменти за източване на информация, в стотици приложения за Android в App Gallery на Huawei, като въпросните приложения са изтеглени повече от 9 милиона пъти.

Открит от специалисти по киберсигурност в Dr. Web, троянският кон е вариант на злонамерения софтуер Cynos, наречен Android.Cynos.7.origin, който е предназначен да събира чувствителни потребителски данни.

„Приложенията, които съдържат Android.Cynos.7.origin, искат от потребителите разрешение да извършват и управляват телефонни обаждания. Това позволява на троянския кон да получи достъп до определени данни“, обясняват изследователите.

Интересното е, че освен към англоезичните потребители, сериозна част от тези приложения са били насочени и към руската и китайската аудитория, като въпросните приложения са били и напълно локализирани на тези езици.

Кражба на информация

Изследователите добавят, че троянският кон често е интегриран в приложения за Android и може да използва всякакви техники за кражба на всевъзможни лични данни, които могат да донесат някакви приходи на създателя на въпросните приложения. Въпреки това, вариантът, открит в приложенията в App Gallery, събира информация за потребителите и техните устройства, на база на която показва реклами.

„На пръв поглед изтичането на вашия мобилен номер и номерата на всичките ви контакти може да изглежда като незначителен проблем. Но в действителност това може да навреди сериозно на потребителите, особено предвид факта, че децата са основната целева аудитория на игрите“, предупреждават изследователите.

В допълнение към телефонните номера, троянският кон също така събира информация и за местоположението на устройството въз основа на GPS координати или данни за мобилната мрежа, както и данни за Wi-Fi достъпа. В допълнение влизат още и някои чувствителни параметри на мобилната мрежа, като кода на мрежата, кода на мобилната държава и много други.

Изследователите са открили троянски кон в 190 различни приложения и игри в Android, включително симулатори, аркадни игри, шутъри и други, като всички те са работили напълно функционално и качествено, което ги е направило популярни.

Изследователите са споделили откритието си с Huawei, които от своя страна незабавно са премахнали всички 190 злонамерени приложения.

Магазинът на приложения на Huawei все още е сравнително нов и представлява своеобразна автономна реакция на компанията, която иска да продължи да бъде атрактивна на пазара на смартфони и мобилни устройства, въпреки трудностите, с които се сблъска със САЩ и попадането ѝ в черния списък с компании, на които е забранено да имат бизнес отношения с американски предприятия. Новата галерия с приложения, която брандът създаде, предлага голям набор от основните апликации, които потребителите могат да намерят и в Google Play, като немалка част от тях са добавени от същите разработчици и официални компании, които ги разработват. Въпреки това, изглежда предвид бързите темпове на растеж на каталога, е напълно възможно да попаднат и приложения, които не отговарят на стандартите на App Gallery.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини