В iPhone от 2020 година ще се използва мощен 5 nm процесор

9
848

Популярният уеб портал DigiTimes съобщи, че компанията TSMC, която произвежда чиповете на Apple, към 2020-та година ще премине към използването на 5 нанометров технологичен процес. Това означава, че и новата системата върху чипа A14, която трябва да излезе същата година, би трябвало да използва най-съвременната към тази дата технология.

В новата серия iPhone, която се очаква да излезе през месец септември тази година ще се използва SoC A13, произвеждана също от компанията TSMC. Новия чип ще се произвежда с използването на ултравиолетова литография, осигуряваща многослойното разположение на елементите в кристала. Това ще бъде последното подобно технологично решение на Apple преди въвеждането на 5 нанометровия технологичен процес.

По-съвременният технологичен процес дава възможност на полупроводников кристал с една и съща площ да бъдат поместени повече транзистори, като по този начин процесорът предлага по-висока изчислителна мощност и е по-ефективен. Освен това, в iPhone от 2020-та година се очаква появата на пълноценен 5G модем, който според изтеклата неофициална информация се разработва съвместно от компаниите Intel и MediaTek.

Към днешен ден, процесорите за смартфоните и другите мобилни устройства се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Подобни чипове се използват например в мобилните устройства iPad Pro 2018 (A12X Bionic), във флагманските смартфони на Huawei (Kirin 980) и в Xiaomi Mi 9 (Snapdragon 855).

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

Щом Ванга казва, така да е.

Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте
Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте

Единен пазар за приложения между телефон, таблет и компютър, задвижване на всичките три от АРМ процесор. Всичкото това ще осигури много по-дълга продължителност на работа, много по-забавно – приложение за Нетфликс в твоя настолен компютър и т.н. Модернизираният десктоп на Епъл е много добра идея, защото фокусира нещата там където е пазара и търсенето.

don
don

фенбоичета молете се за 2020година, че тази ще получите пак същото ла*но, само че на 40%та по висока цена. 🙂

Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте
Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте

Не ме интересува цената, фокусирам се върху добавената стойност и това как ми служи за работа, така че аз да мога да създам добавена стойност. Фокусирам се върху приходите, а не разходите. Не съм чул някой да е забогатял от спестяване.

Петър
Петър

Аз пък не съм видял нито един да е оцелял само с харчове. Предполагам че караш кола за 2500лв, колкото айфона който си си взел?

Калин
Калин

TSMC ще строят нови мощности за 5нм технологиен процес… за има няма $10-$20 мрлд.
Много безпощаден бизнес е това.

Моше Голдстайн
Моше Голдстайн

Айфон са играчки за хора с ниско самочувствие и големи комплекси.

nababatigaza
nababatigaza

И които имат повече пари,отколкото акъл

Danj
Danj

А като стигнат до 1 нм производствен процес, кво прайм после? Квантови тилифони ли ще пускат ахах