Гласовите отпечатъци на Siri повдигат въпроси за сигурността

0
27

Повечето от нас не биха искали Apple да съхранява архив с нашето ДНК или с пръстовите ни отпечатъци, но горе-долу същото нещо става с друг биометричен идентификатор – нашия глас.

В четвъртък Дейвид Талбот, пишещ за Технологичното ревю на Технологичния институт в Масачузетс (MIT), докладва, че изследователите са притеснени относно Siri. Оказва се, че дигиталният асистент нарушава твърде много личното ни пространство, като съхранява гласовия ни отпечатък в сървърите на Apple.

Аудио записи на потребители, питащи въпроси, които може да се окажат лични или издайнически, пътуват по въздушните вълни, за да бъдат съхранени на епълските сървъри.

Както Талбот пише, тази информация се различава от останалата информация, извлечена от смартфоните и компютрите, по това, че е строго различна и индивидуална за всеки.

И така, ако трансмисията бъде хакната или придобита по друг начин, или ако нелоялен служител я достигне, даден запис може да бъде свързан със съответната личност, като имаме предвид изключително сложните и напреднали технологии за разпознаване на гласа.

(Колко пък да са напреднали, ще попитате? Според скорошно изследване, изглежда е възможно да се определят симптомите на паркинсон при следване на определени алгоритми, които намират промени в гласовия сигнал.)

Едно предложение на специалистите е да се осигури по-добра защита на личното пространство, като всичко, което идентифицира човека, бъде съхранявано на самия телефон и само част от информацията се съхранява в сървърите. Разбира се, този процес би изтощавал по-бързо батерията и процесора на телефона, но поне възможността за гласово разпознаване ще бъде осуетена.

Най-малкото, този подход е използван в Kinect на Microsoft, отбеляза Талбот.

През 2010-та Microsoft успокои клиентите си, че устройството ще съхранява информацията при себе си, вместо да я праща в сървърите на компанията.

Изследователите от Института не са единствените, притеснени за поведението на Siri.

Технологичното ревю докладва миналия месец, че IBM са заглушили Siri на айфоните на служителите си.

Тяхното действие е разбираемо, като вземем предвид, че всяка компания не само е длъжна да се грижи за сигурността на служителите си, но и има фирмени тайни, които ревниво пази от чужди очи и уши.

Още повече, оказало се, че огромна част от служителите нямали представа, че смартфоните им преливат от приложения, които могат да разкрият личната им информация. За да подсигурят служителите си, IBM им предоставили списък с това какво е безопасно и какво да избягват.

Да се надяваме, че ако достатъчно организации като IBM забранят Siri, и че ако достатъчно изследователи посочат по-сигурни методи за съхранение на информацията за нашите биометрични гласови отпечатъци, Apple ще затвори по-здраво устата на Siri.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари