fbpx
22.8 C
София

Дагестан започна производството на бурки с пришити слънчеви панели

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В република Дагестан, която е част от Руската Федерация, започна производството на бурки с пришити фотоволтаични панели. Дагестанците са се сетили за това след многобройните оплаквания на местните фермери-чобани, които остават дълго време в планините, където по принцип няма електричество, носенето на големи допълнителни външни батерии е неудобно, а и техният заряд се изчерпва, понеже чобаните остават с месеци в планината.

С производството на бурките-зарядни устройства се е заела местна компания. Освен удобното практическо използване на националната дреха, по този начин се задоволяват и непрекъснато растящата необходимост от зелена енергия в този регион.

Слънчевите панели са поставени на гърба на бурката и са защитени от неблагоприятните условия на външната среда. Притежателят на подобна дреха може свободно да се движи, да седи и дори да спи, без да се притеснява от дъждовете. Самите панели е достатъчно да бъдат избърсани с парцал, за да бъдат готови за пълноценна работа.

Изобретението се нарича EcoBurka, като в него е предвидено специално джобче за носене на  неголямата акумулаторна батерия, която се зарежда от слънчевите панели. Производителят съобщава, че мощността на използваните фотоволтаични панели е 30 W. Натрупаната в EcoBurka енергия е достатъчна за зареждането на мобилен телефон или смартфон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини