Да го дам за ремонт или да го изхвърля? Apple опрости този избор във Франция

29
3335

Френските власти задължиха Apple да указва трудността на ремонта на своите смартфони и лаптопи, които се продават в интернет магазините на компанията. Такива са изискванията на новите френски закони, които имат за цел намаляване на вредните отпадъци, които могат да нанесат вреда на околната среда.

Apple не указва степента на поддръжката и доколко лесно се ремонтират нейните устройства, но от това силно зависи цената на ремонта. Тази информация може да е интересна и на потребителите от други държави, като тя може съвсем лесно да се види. Достатъчно е да се посети френския сегмент на (Mac и iPhone). Все още има модели, за които тази информация не е дадена, но тя ще се появи по-късно.

Лекотата на ремонта се различава при различните устройства. Така например, за всички модификации на iPhone 12 тя е от 6 до 10 точки, а за миналогодишните модели iPhone 11 тя е по-ниска – около 4,6 точки. За различните модели MacBook оценката варира от 5,6 до 7 точки.

Франция задължи големите производители на компютърни устройства да съобщават доколко е лесен или труден техния ремонт, като законът влезе в сила от 1-ви януари тази година. Според статистиките, потребителите дават на ремонт само 40% от повредените мобилни устройства, а останалите предпочитат просто да изхвърлят. Целта на властите е да се увеличи делът на ремонтираните устройства до 60%. Освен Apple този параметър ще указва и Samsung.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари