Специалистите на Symantec разкриха нова версия на вируса Android.Fakebank, заразяващ смартфоните с мобилната ОС на Google.

Новата версия на малуера е в състояние да прихваща позвъняванията и SMS, изпращани към банката и да ги препраща към хакерите. След това позвъняванията на мошениците се маскират, сякаш са от банката.

Symantec съобщи, че към днешен ден с опасния вирус са инфектирани 22 приложения. Тези приложения се разпространяват чрез най-различни алтернативни електронни магазини, както и чрез социалните мрежи, предимно на Южна Корея.

Предишната версия на Fakebank можеше да прихваща банковите SMS, да записва разговорите на потребителите с банките и да показва фалшиви банкови сайтове. Новата версия може повече и прихваща както изходящите, така и входящите повиквания. Получената по този начин информация се използва за присвояването на пари от банковата сметка на жертвата.

След инсталирането, Fakebank изпраща към контролен сървър данните за смартфона и личната информация на потребителя. След това програмата получава специален конфигурационен файл, съдържащ телефонните номера на банката и на хакерите. Когато потребителят се опитва да позвъни в банката, той се препраща към телефонните номера на хакерите.

Най-лесно се заразяват смартфоните с Android 5 и по-стари. Експертите препоръчват никога да не се инсталират приложения от неофициални източници.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари