fbpx
14.8 C
София

Да, смартфонът ви доказано ви подслушва, но има начин да го спрете

Най-четени

Случвало се е на безброй хора: говорите за нещо с приятелите си, например че имате нужда от нова косачка или телевизор, а по-късно същия ден на смартфона ви се появява реклама на същото.

От години потребителите на iPhone и Android са убедени, че социалните мрежи подслушват разговорите им. 

Нещо, което платформи като Facebook отдавна отричат.

Но ново проучване на NordVPN показва, че макар приложенията ви за социални медии да не ви слушат, рекламодателите го правят. Очевидно рекламните компании използват хитър вид мониторинг на данни, наречен ултразвуково проследяване между устройствата, за да слушат фоновия шум и да поднасят персонализирани реклами на потребителите.

Според NordVPN при този метод за проследяване на различни устройства приложенията използват ултразвукови сигнали. Те не могат да бъдат чути от човешкото ухо. Могат да „свържат всички устройства, които притежавате, за да проследят поведението и местоположението ви“.

Тези високочестотни сигнали например могат да бъдат скрити в телевизионни реклами или онлайн видеоклипове. 

След като микрофонът на устройството ви ги улови, това дава възможност на рекламодателите да определят какво сте гледали или за какво сте говорили. Различните приложения в телефона ви могат да слушат тези сигнали, за да следят какво правите. 

Именно заради това някои приложения ви искат разрешение за достъп до микрофона ви.

Въздействието на този метод за проследяване изглежда широко разпространено. Проучването на NordVPN установи, че почти половината от британците (45%) твърдят, че са виждали реклама за нещо, която се е появявала на телефоните им скоро след като са говорили за него или са го гледали по телевизията, без самите те да са го търсили онлайн.

Нещо повече, 62% от потребителите твърдят, че нямат представа как да предотвратят това. Още един от всеки осем души заявява, че рекламите го „плашат“.

Адрианус Варменховен от NordVPN заяви: 

Въпреки че е невъзможно да спрете работата на ултразвуковите сигнали, можете да намалите вероятността вашият смартфон да ги слуша, като просто ограничите ненужните разрешения, които сте дали на приложенията на вашето устройство.

За да промените разрешенията на приложенията, можете да отидете в менюто „Настройки“ на телефона и да потърсите опцията „Поверителност“. Тук трябва да можете да видите кои приложения имат достъп до микрофона ви и да го ограничите, когато е необходимо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини