Двама хитри китайци излъгаха Apple с почти $1 милион

14
4454

Двама китайски студенти от Орегон излъгаха Apple със сума от почти $1 милион по на пръв поглед банално, но много хитра схема. Но сега ги очаква огромна глоба и няколко години затвор.

Янганг Жоу и Куан Джанг от 2017 година са дали във фирмените сервизи на Apple цели 1493 iPhone с един и същ симптом – не се включва. В тези случаи компанията безплатно подменя „повредените“ айфони с възстановени устройства, работещи без проблеми.

Всъщност студентите са получавали от Китай фалшиви смартфони, които в сервизите са обявявали за истински, заменяли са ги, а получените от сервизните центрове iPhone изпращали в Китай за продажба. По принцип в Китай може да се сглоби всичко, а в този случай това са били неотличими от оригинала iPhone с евтин хардуер в тях.

Съучастниците на китайските студенти прехвърляли парите от продажбите на банковите сметки на майката на Жоу. Схемата работела безотказно: фалшивите айфони външно са били абсолютно същите, но в сервиза нямало как да проверят, дали хардуерът е оригинален, понеже те просто не се включвали. Никой не се сетил да ги отвори и да види, че хардуерът в тях е пълен боклук. В студентите били открити още около 1500 подобни телефони, приготвени за гаранционна подмяна в сервизите.

Схемата е открита от служителите на Apple, които решили да проверят, защо в сервизите на компанията са се събрали толкова много бракувани смартфони. Но чрез тази схема китайците са успели да сложат в джоба си солидните 895 хиляди долара.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
4 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
НадблюдателМартин ДобревПенчоКапитализъмМирослав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тахтун
Тахтун

Абе тия китайци да не са с нашенско потекло? Много хитри и лакоми!

LOL
LOL

Щом четем статия за тях значи нито са хитри, нито са излъгали Епъл. Интересен опит, да, но неуспешен…… и с лоши за китайчетата последствия.

Мирослав
Мирослав

Не са успели да ги излъжат, но тази ябълка е гнила отвсякъде.
Това не е инцидентен случай. Мениджмънта там няма здрави фундаменти. Имат човешкият ресурс за еднакво значим с всички останали. Затова повечето компании се развиват по един и същ начин, подобен на този на Apple.

bash_majstora
bash_majstora

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!

Пламен
Пламен

Хитри, хитри… Колко да са били хитри? Хванали ги и ще плащат огромна глоба.

don
don

ех тези кйтаици по големи цигани от нас ще излязат..

абе
абе

Няма нужда да ги отварят. Ако ги теглеха щяха да ги засекат веднага. Грамажа на фалшификатите е различен от оригиналните.

ппп
ппп

ахахах какво да теглят това да не е плод и зеленчук да теглят ахаха. Просто глупостите на епъл нямат край. Може ли да ти върнат дефектирал Iphone и да не го отвориш да се опиташ да го рефърбишнеш поне… Тъпо че са ги изловили…

sdgthjlopvufg
sdgthjlopvufg

Ако следите Louis Rossman ще знаете ,че Епъл не отделят внимание за реално поправяне на устройствата си, а просто искат пари за нова част без дори да търсят какъв е проблема.

Капитализъм
Капитализъм

Това е нормално, все пак като една от най-богатите в света компании знаят как да си оптимизират дейността, което е похвално. Ти как си оптимизираш дейността за да си ефективен?

Пенчо
Пенчо

Аз пък им се кефя на китайците. Щом апъл са толкова тъпи че да не поглеждат телефона когато симптома е „не се включва“ значи си го заслужават.

Мартин Добрев
Мартин Добрев

Това от статията няма как да стане поради поне 10 причини: 1.Когато оставаш телефон за ремонт ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предоставяш документ за собственост като фактура и гаранционна карта. 2.Щом не се включва вероятно проблема е батерия или е намокрен за което ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отваря телефона. 3.При софтуерен проблем пак се предоставя документ за собственост като това го изискват не само сервизите на Apple а и мобилните оператори ако са го заключили по мрежа. 4.За да подмениш дефектирал телефон то сервиза трябва да се логне в сервизната им програма и да попълни сериен номер и IMEI за много кратко време (с цел да… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

И тез документи не се фалшифицират от никой? Особено па сервизен техник през който са минали такива документи ама тонове? И ИМЕИ кодовете не ги знаят в ДБто си нали в компа им? А и най вероятно са поредни номера както е с МАК адресите на етернет картите. А и колко е сложно да се залепи имеи кода на нещо което неработи? А и само стикери и фалшиви документи и са изписали нови смартфони на некои хора които дори и не подозират. Да бе говорим че едва ли некой друг освен техниците преглеждат тез документи и най вероятно от тех… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Дааа най после стана ясно защо го нарекоха така онзи сайт : алибаба и 40 (милиона) разбойници 🙂 .
Е така е китайците се мислят че може да правят далавери ама сега дано да ги накажат да ги изработят тез пари в некои мини за въглища да речем.
Не е малка причина човек да се замисли като купува от разни китайски продавачи особено от разбойническия сайт.