Десетки iPhone на журналисти от Al Jazeera бяха хакнати от специализирания софтуер на израелска компания

10
870

Експертите на Citizen Lab заявиха, че шпионският софтуер на израелската компания NSO Group е използван за хакването на iPhone на десетки журналисти от Al Jazeera по поръчка на Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. Според публикувания отчет уязвимостта, която е дала възможност за осъществяването на това мащабно хакване присъства във всички iPhone с операционна система преди iOS 14.

Самата NSO Group многократно бе казвала, че нейния специализиран софтуер активно се купува от правителствата и правоохранителните органи на различните държави с цел хващане на опасни престъпници и терористи. Досега бяха хаквани смартфоните на журналистите от Мароко, на политическите дисиденти от Руанда и на някои испански политици. В тези случаи шпионският софтуер на NSO Group е използвал уязвимост във WhatsApp, която вече се обърна към американския съд.

Сега израелската фирма заявява, че не е запозната с тези нови обвинения. Компанията отбеляза, че няма каквото и да е било информация за личностите, които са поставени под наблюдение. Ако се докаже, че нейният специализиран софтуер наистина е използван, NSO Group е готова да предприеме всички необходими стъпки за подпомагане на разследването за неправомерното използване на нейните продукти.

Според специалистите на Citizen Lab, досега е открита само една незначителна част от атаките на iPhone на потребителите с помощта на този шпионски софтуер.

В случая с Al Jazeera дори не се е налагало в журналистите да посещават препратки към уеб страници с вредоносен код. Хакването е било открито след като известният разследващ журналист Тамер Алмишал се е обърнал за помощ към Citizen Lab и ги е накарал да проверят неговия iPhone. Те започнали мониторинг на неговия телефон и веднага станало ясно, че устройството се подслушва и следи.

Анализът на журнала с метаданни на интернет трафика на журналиста показал, че той нито веднъж не е посещавал подозрителни линкове, а неговият iPhone е бил заразен с вредоносен код чрез използване сървърите на Apple, след което самостоятелно се е включил към сървъра на NSO.

Al Jazeera официално обяви, че са били хакнати над 30 смартфона на нейни журналисти.

Citizen Lab, от своя страна уточни, че е открила 36 хакнати iPhone, като проникването е било осъществено от четири групи оператори на NSO Group. Експертите заявиха, че единият оператор, когото те условно нарекли Monarchy, шпионира 18 мобилни телефона по поръчка на правителството на Саудитска Арабия. Друг оператор с кодово име Sneaky Kestrel е подслушвал 15 телефона от името на ОАЕ. Има и случай, при който един и същ смартфон е шпиониран и от двете правителства едновременно. Освен това редица айфони са хаквани многократно.

Преди време Citizen Lab каза, че 25 държави са закупили нейния специализиран софтуер за следене, който дава възможност с голяма точност да се определи местонахождението на смартфона в произволна точка на планетата за броени секунди. Този софтуер използва системата Signaling System 7 (SS7), разработена от компания, свързана с NSO Group.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари