fbpx
14.7 C
София

Десет неща, които може да правите в опциите за разработчици на Android

Най-четени

„Опциите за разработчици“ (Developer Options) в Android представляват скрито меню, което предлага различни възможности. Тези функционалности са предназначени предимно за разработчици, но не малко от тях могат да се използват и от най-обикновени потребители на Android.

Преди да започнем по същество, първо нека разберем как се достъпва това „тайно“ меню. Първата стъпка е да се разровите в Quick Settings на вашето устройства и да намерите иконата на зъбчато колело, тоест настройките (Settings).

След като тапнете зъбчатото колело трябва да стигнете до края на това меню, за да намерите „About Phone“ или “About Tablet”.

Tap "About Phone."

Влизате в това меню и трябва да намерите „Build Number“. При Samsung Galaxy устройствата първо трябва да влезете в „Software Information.“

Find the "Build Number."

И тук идва моментът на магията

Трябва да тапнете (докоснете) „Build Number“ седем пъти, за да активирате Developer Options. След няколко тапвания ще се появи и брояч, който указва колко пъти ви остава да тапнете, за да активирате „тайното“ меню.

Keep tapping the Build Number.

Когато 7-е почуквания са факт би трябвало да видите надписа „You are now a developer!”, след което ще трябва да използвате метода за отключване на устройството, който използвате, за да разрешите активирането.

„Developer Options“ може да се намира в раздела „System“  от „Settings“ менюто, или директно в него.

Developer Options in the Settings.

Активиране на USB дебъгване (отстраняване на грешки)

USB debugging.

USB дебъгване е опция, която е подходяща предимно за програмисти или опитни ентусиасти, но няма как да не започнем с нея тъй като това е една от най-използваните възможности от „Developer Options“. Като цяло  USB дебъгването позволява на приложенията от вашия компютър да си взаимодействат с вашия Android телефон чрез USB връзка.

Чрез тази функционалност, ако се чувствате достатъчно опитен, може да рутвате (rooting) Android телефона си (общо казано да си осигурите директен достъп до кода на операционната система), да го отключите, да инсталирате друга ROM (памет, която позволява еднократен запис и многократно четене), или да контролирате екрана на телефона от компютъра си.

USB дебъгването представлява сериозна заплаха за безопасността, тъй като дава достъп на вашия компютър до телефона ви. Възможно е да включите телефона си към компрометиран USB порт за зареждане, което може да доведе до големи проблеми със сигурността. Поради тази причина Android винаги ви принуждава да дадете своето информирано съгласие, когато включвате устройството си към нов компютър, в случаите когато има активирано USB дебъгване.

Достъп до вградения в Android диспечер на задачи

Running Services

Знаете ли, че Android си има Task Manager (диспечер на задачи) подобен на този на операционната система Windows? Той е наречен „Running Services“ и показва всяка една апликация, която в момента работи на вашето устройство. Може да видите всички процеси и сервизи свързани с отделните приложени, колко RAM използват, колко дълго са работили. Оттук може да спрете отделни процеси и сервизи в апликации, но не би трябвало да се налага да го правите. Малко по-долу ще стане ясно защо е така.

Принудително използване на тъмна тема от всички приложения

Force dark mode for all apps.

Android 10 въвежда тъмна тема, важаща за цяла система, което вече се поддържа от много приложения. Все пак има някои апликации, които остава на „светлата страна.“ Това може да бъде поправено като активирате опцията „Override Force-Dark“ от „Developer Options.“

Трябва да имате предвид, че тази функционалност принуждава приложенията да работят в режим, който може да не се поддържа официално. Това може да доведе до различни проблеми, като нечетим текст и всякакви други странности. Когато човек иска да мине изцяло към „тъмната страна“ трябва да е готов на жертви!

Деактивиране или ускорение на анимациите

Android animation scales.

Когато превключвате между приложения или екрани в Android е възможно да виждате различни анимации, които отнемат  ненужно време  и така може да се натрупат изгубени секунди. „Developer Options“ ви дава възможността да ускорите тези анимации, или като цяло да ги премахнете.

При по-мощните телефони и таблети тази опция прави превключването между апликации светкавично. Ако си мислите, че сте вече видели максималната бързина на вашата машинка, то с тази опция определено ще останете изненади от още по-високата скоростта, на която тя е способна.

Принудително активиране на най-високата честота на опресняване

Force Peak Refresh Rate

Android телефоните от най-висок клас почти винаги идват с дисплеи с висока честота на опресняване. Въпреки това много от тези устройства превключват на по-ниска честота на опресняване, за да се удължи живота на батерията. Следователно вие не се наслаждавате на максималната възможна честота на опресняване през цялото време.

За да принудите телефона ви винаги да работи на най-високата поддържана честота на опресняване, то просто трябва да активирате опцията „Force Peak Refresh Rate.“ Добре е да знаете, че това ще се отрази негативно на живота на батерията.

Проверете кое приложение е приоритетно

Standby apps

Една от причините, поради които не е добра идея да спирате приложения от диспечера на задачи в Android е защото самата система е програмирана автоматично да управлява ресурсите на устройството ви. Вие обаче може да надникнете зад кулисите и да видите как работи тази система в секцията „Standby Apps“ от „Developer Options.“

Статусът на приоритет на всяка една апликация може да е в една от следните пет степени: „Active“, „Working Set,“ „Frequent,“ „Rare,“ или „Restricted.“ Разбира се най-високата степен на приоритет е „Active“, а най-ниската е „Restricted.“  В списъка с приложения ще видите и такива апликации, които са в сиво. Те ще са с етикет „Exempt“, ако сте деактивирали оптимизациите на батерията, или с „Never“, ако никога не са стартирани.

Принудително активиране на FXAA за OpenGL игри

Force-Enable FXAA

Ако притежавате телефон или таблет от най-висок клас и играете 3D игри, може да направите така, че тези игри да изглеждат още по-добре. Просто отидете в „Developer Options“ и активирайте „Force 4x MSAA.“

Това ще принуди Android да използва 4x multisample anti-aliasing при OpenGL ES 2.0 игрите и други апликации. Функционалността изисква повече графична мощност и ще окаже по-голямо натоварване върху батерията, но изображенията в игрите ще са по-добри.

Деактивиране на мобилни данни при налична Wi-Fi  връзка

Disable mobile data on Wi-Fi

Когато се свържете с Wi-Fi  мрежа, Android запазва връзката ви чрез мобилни данни на заден фон. Това се прави с цел, за да може превключването между двата вида връзки да е възможно най-бързо и неусетно. По този начин не се изразходват много мобилни данни, но ако желаете може да спрете тази функционалност. Изключете „Mobile Data Always Active.“

Фалшифициране на GPS местоположението

Fake GPS location app.

Опцията „Select Mock Location App“ ви позволява да използвате апликация, която подава фалшиви GPS локации, подлъгвайки Android, че се намирате на място, на което реално не сте. Приложението на подобно нещо може да се постави под въпрос, но знае ли човек какво може да му потрябва в даден момент.

Постоянно активен екран по време на зареждане

Stay Awake while charging.

Ако желаете някаква апликация да се показва постоянно по време на зареждането на вашия телефон през нощта, то просто трябва да активирате функцията „Stay Awake“ от „Developer Options“ . Android ще държа екрана на вашето устройство постоянно активен, докато се зарежда.

Ако забъркате някаква голяма каша в „Developer Options“, трябва само да изключите опцията “Use Developer Options”, която се намира в най-горния край на екрана. Повечето възможности, които се предлагат в „Developer Options“ са предназначени за разработчици, които правят приложения за Android. Не е добра идея да си играете с тях, или да ги променяте, ако не знаете точно какво прави всяка една опция.

Предлаганите възможности от „Developer Options“, от потребителска гледна точка, са подходящи за опитни потребители, които са технически грамотни и искат да настроят до максимална прецизност определени функционалности.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини