fbpx
27.7 C
София

Доставките на Android-смартфони ще превишат милиард устройства към 2017 година

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Доставките на смартфони, базирани на платформата Android, на световния пазар до 2017 г., според прогнозите на изследователската компания Canalys, ще надхвърлят един милиард устройства годишно. Това количество е два пъти повече от 470-те милиона Android-смартфона, пуснати миналата година. В процентно отношение, Android бележи лек спад – до 67,1% от 67,7% през 2012 година.

Общият обем на пазара на смартфоните в този момент достига 1,5 милиарда апарата. Делът на смартфоните в общия пазар, който включва и обичайните мобилни телефони, ще достигне 73%. Най-високото проникване на „умните телефони“ ще се забележи в Северна Америка и Западна Европа, където всеки представен на пазара мобилен телефон ще бъде смартфон. В Китай през 2017 г., смартфоните ще представляват 95% от всички устройства.

Проникването на смартфоните има голям принос за намаляването на цените на тези устройства в последните няколко години. За този показател голяма заслуга има и Nokia, пускайки на пазара бюджетната си линия Asha, която се явява междинно звено около мобилните телефони и смартфоните. Годишният растеж на пазара на смартфоните ще бъде с 18%, а темпът на растеж при доставките на мобилни телефони за същия период ще намалее до 9%. Делът на Apple на световния пазар на смартфоните ще намалее от 19,5% през 2012 г. на 14.1% през 2017 г., което съответства на малко повече от 200 милиона устройства годишно. Ще намалеят и акциите на Apple, тъй като основният двигател на растежа на пазара на смартфоните са устройствата от ниския ценови диапазон, където Apple практически не играе.

Анализаторите очакват бърз растеж в популярността на устройствата, базирани на платформата на Microsoft – Windows Phone. Тя ще спечели през 2017 г. около 12,7% от световния пазар в сравнение с 2,4% през 2012 година. Платформата BlackBerry я очаква лек спад в пазарния дял – до 4,6% през 2017 г. от 4,8% през миналата година. Въпреки това, за BlackBerry това не е опасна прогноза, тъй като 4,6% от световния пазар през 2017 г. – това са почти 70 милиона смартфона.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини