Еврокомисията не можа да вземе от Apple 13-те милиарда евро

4
815

Съдът на Евросъюза отмени решението на Еврокомисията за налагането на Apple на глоба от 13 милиарда евро. Глобата бе наложена през 2016 година и до днешен ден се оспорваше в съдилищата.

Преди време Еврокомисията счете, че регистрацията на Apple в Ирландия като основно юридическо лице, за което важи специален данъчен режим, дава на корпорацията от Купъртино необосновани преимущества в сравнение с другите участници в общия пазар, които плащат в своите страни много по-високи данъци. Тогава Еврокомисията реши, че Apple трябва да внесе в бюджета на Ирландия недоплатените данъци плюс глоба за извършвани данъчни машинации.

През 1991 година Apple сключи с Ирландия данъчно споразумение, според което американският технологичен гигант плаща символични данъци. Така например, през 2014 година данъкът печалба, който плати Apple бе едва 0,005%, докато в същото време другите компании внасяха в бюджета на тази страна по 12,5% от своята печалба.

Днес Business Insider съобщи, че още от 2018 година Apple е превеждала част от тези недоплатени данъци по специална ирландска банкова сметка. Но сега, след успешната апелация, корпорацията може да си върне тези финансови средства по някоя от своите американски банкови сметки.

Фондовата борса прие решението на Съда на Евросъюза много позитивно. На фона на тази новина акциите на Apple поскъпнаха от $376 на $388, което съвсем не е малко.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари