Европейският съюз може да накара Apple да се откаже от Lightning

2
2086

Европейската комисия от десет години настоява за използването на един и същи тип зареждане за мобилните устройства. По всичко личи, че този проблем предстои да бъде решен, понеже е подготвен нов закон.

Редица членове на Европейския парламент призоваха комисията да вземе нормативни мерки, които да накарат всички производители на смартфони да започнат да използват един и същ начин на зареждане на мобилните устройства. Комисарят Марош Шевчович (Maros Sefcovic) обяви плановете си за решаването на този проблем чрез законодателни методи.

На следващото заседание Еврокомисията планира гласуване по въпроса за стандартизация на портовете за зареждане на смартфоните. Ако европейските законодатели приемат подобен закон, то Apple ще трябва да се откаже от използването на Lightning в полза на USB Type-C порта, който ще се използва за зареждането на iPhone.

Въпреки че засега не всички производители на мобилни устройства използват един и същ стандарт, преходът към еднакво зареждане постепенно се осъществява. Така например, броят на типовете на зарядните устройства към 2009 бе 30, докато сега са три – USB-C, microUSB и Lightning.

По време на дебатите членовете на Европейския парламент посочиха огромните отпадъци, които се генерират с поддръжката на няколко стандарта. Налага се потребителите да използват различни кабели, преходници и захранвания, което способства за увеличаването на технологичните отпадъци.

Засега няма коментар от страна на Apple.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
БегиМани
БегиМани

Боли го някой за отпадъчните нагризани боклуци които са в 9-та глуха. Всеки нормален вече е с USB Type-C, в къщи, колата… дори и в планината.

Daniel
Daniel

Ще им остане само оръфаната ябълка, ако им посегнат на конектора….