Египетските власти обвиниха Apple в завишаване цените на iPhone

0
350

Египетската комисия за защита на конкуренцията обвини Apple в нарушение правилата на лоялната конкуренция. Антимонополните органи обявиха, че компанията изкуствено повишава цените на iPhone.

Основата претенция на властите е забраната на дистрибуторите от другите близкоизточни страни да продават мобилните устройства в Египет. По този начин се създава осезателна разлика в цените на телефоните. Така например, в ОАЕ новият iPhone Xs Max с 512 GB флаш-диск струва $1306, а в Египет неговата цена е почти един път и половина по-висока и възлиза на $1983.

Египетските власти считат, че въпреки че Apple има право да определя и предлага регионални тарифи, забраната на паралелния импорт поставя потребителите в неудобно положение. Делото по този случай вече е заведено, като основните обвиняеми са Apple и емирската компания Arab Business Machine.

За решение на този проблем бяха дадени 60 дни. Въпреки строгата формулировка, след изтичането на този срок, не се предвижда спиране продажбите на iPhone в Египет. Но е напълно възможно да бъдат предявени нови обвинения срещу Apple и/или да бъде наложено финансово наказание. Засега американската корпорация не коментира възникналата ситуация.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за